Belföld

Négymillióért furikázott tavaly Kövér

Kövér László (Kövér László)
Kövér László (Kövér László)

Az átlátszó.hu közérdekű adatigénylést intézett a parlamenthez.

2011-ben összesen 57 600 km-t tett meg, és 4,185 millió forintot költött benzinre hivatali autójával Kövér László, az Országgyűlés elnöke – derült ki abból a közérdekű adatigénylésből, amelyet még szeptember közepén adott be a parlamenthez az átlátszó.hu. A lap csak most kapott választ kérdéseire.

Ezek szerint a házelnök egy Audi A8 Lang Quattro 4.2 V8-as autóval közlekedik. A tavalyi évben 9300 liter üzemanyagot vásárolt 4,185 millió forintért. Az autó után 82 684 forint kötelező biztosítást és 965 520 forint CASCO-t fizettek. Az autón végzett javítások 53 ezer forintot tettek ki.

Az átlátszó.hu adatigénylésének apropóját az adta, hogy idén januártól Kövér Lászlónak duplájára emelték a benzinpénzét, vagyis havi 626 130 forintra, annak ellenére, hogy hivatalosan két állami autót is használhat – egyet a hivatalos, és egyet a magánútjaira.

A házelnök egyébként Zala megyei listán került a parlamentbe, így kocsival havonta negyvenszer járhatja meg oda-vissza a Budapest–Zalaegerszeg távolságot a 626 ezer forintból. Viszont lakhelye a fővárostól 23 kilométerre fekvő Szigetszentmiklóson van, onnan pedig egy hónapban négyszázszor fordulhat meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik