Belföld

Tovább fogyott a magyar lakosság

síró-baba (síró baba, )
síró-baba (síró baba, )

Több gyermek születetett, mint tavaly az év első nyolc hónapjában, de a halálozások száma is nőtt. Összességében kevésbé fogyott a népesség, mint egy éve.

Az előzetes adatok szerint 2012 első nyolc hónapjában 59 925 gyermek született, 3,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 87 679 volt, ami 1,1 százalékos emelkedést jelent a 2011. január–augusztusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 27 754 fő volt, 1243-mal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A születésszám az év első öt hónapjában folyamatosan meghaladta az előző évit, júniusban és júliusban azonban az emelkedő irányzat megtorpant. Augusztusban viszont ismét növekedett a születések száma. Így összességében az év első nyolc hónapjában 3,9 százalékkal több újszülött jött világra, mint az előző év azonos időszakában. Ez azt jelenti, hogy idén januártól augusztusig 59 925 gyermek született, 2238-cal (3,9 százalékkal) több, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma három hónapban mérséklődött, öt hónapban viszont nőtt az előző év azonos hónapjaihoz képest. A halálozási többlet különösen márciusban volt számottevő (9,2 százalék), amiben az akkor tetőző influenzajárványnak lehetett meghatározó szerepe, a júliusi 5,7 százalékos emelkedés pedig valószínűleg a tartós hőség halálozásokra gyakorolt hatásával magyarázható. Összességében az év első nyolc hónapjában 1,1 százalékkal emelkedett az elhunytak száma, ami az előző évhez viszonyított 995-tel több halálozásból adódott.

A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű növekedést követően az idei év első nyolc hónapjában ismét csökkenő irányzatot mutat. A havonkénti házasságkötések száma változóan alakult; három hónapban több, öt hónapban viszont kevesebb házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés júliusban volt, amikor 14,5 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, augusztusban viszont 8,1 százalékkal több házasságot regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjában. Összességében 2012 első nyolc hónapjában 25 160 házasságot kötöttek, ami 452-vel (1,8 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól.

A születésszám emelkedése nagyobb mértékű volt, mint a halálozásoké, ennek következtében a természetes fogyás üteme némileg mérséklődött, a 2011. január–augusztusi 28 997-tel szemben 2012 első nyolc hónapjában 27 754 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értéke is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy az ország lakossága ténylegesen mintegy 20 ezer fővel csökkent. Eszerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 938 ezer fő volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik