Belföld

56-ról, 56 év múltán

Öttevényen tartotta hagyományos ünnepi megemlékezését a megyei önkormányzat. A Földváry Tibor Sportcsarnokban százak hallgatták a sorsfordító napot felidéző gondolatokat.

Megyénk településein különösen meghatározó események történtek 56 évvel ezelőtt, azon a bizonyos őszi napon, október 23-án. Talán ezért is fontos, hogy az önkormányzat évről-évre fejet hajtson a forradalom és szabadságharc áldozatai és hősei előtt, és nem utolsó sorban azok előtt, akik átélték a borzalmakat.

A keddi találkozón elsőként a házigazda polgármester szólt a megjelentekhez. Király Péter elmondta, mint más falvakban, úgy Öttevényen is történtek események, de talán szerencsésnek mondhatják magukat, hogy itt mindez vér nélkül zajlott le. „Ma csak az számít, hogy őszintén és tiszta lelkiismerettel hajtsunk fejet, mert emlékezni csak így lehet” – hangsúlyozta a polgármester.

Október 22-én nagyon szép idő volt. Csak könyököltünk az ablakban és azt beszéltük bárcsak történne már valami” – ezt már Karsainé Horváth Klára, a falu köztiszteletben álló lakója idézte fel, aki saját élményein keresztül mesélte el, hogy s mi történt akkor ősszel. „Lefeküdtem és egyszer csak zörgettek. Talán sosem ijedtem úgy meg. Eldördült az első puskalövés és megérkeztek a katonák is” – kutakodott emlékeiben a nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár, akit nem mellesleg a Győri Rádiónál vállalt szerepe miatt fél év börtönre ítéltek.

A megyei ünnepség a sportcsarnok szomszédságában, az öttevényi iskola főbejáratánál zárult, ahol az intézmény egykori igazgatójának, Nagy Péternek az emléktábláját koszorúzták meg a megjelentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik