Belföld

Résen kell lennie a csuklyás hősnek

connor (connon, parkolás, parkolójegy, )
connor (connon, parkolás, parkolójegy, )

A BKK szerint Connor az autósok csak igen kis részét tudja „megmenteni", éppen ezért akciója inkább tűnik számukra öncélúnak, mint valódi segítségnyújtásnak.

Nem jogszabálysértő „csuklyás Connor” tevékenysége – ezt írta válaszában a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), azután, hogy csütörtökön beszámoltunk arról a rejtélyes álarcos figuráról, aki pár nappal ezelőtt bukkant fel Budapest utcáin.

A fején csuklyát viselő, fehér ingbe és kék mellénybe öltözött jelmezes alak – aki Facebook-profilján egyszerűen csak városi hősnek nevezi magát – a lejárt vagy parkolójegyet egyáltalán nem váltó autósok szélvédőjére érvényes parkolócédulát tesz, míg a buszokon, villamosokon, metrókon bliccelő utasoknak érvényes jegyet osztogat. Általában a XIII. kerületben és a Nyugati tér környékén „jótékonykodik”, a „megmentettektől” pedig a szívességért cserébe csupán annyit vár, lájkolják közösségi oldalát.

A BKK szerint, mivel az Assassin’s Creed-jelmezbe bújt idegen érvényes jegyet helyez el a szélvédőkön, „valamilyen mértékű parkolásbevételt generál, és így a parkolási idő egy részére eső díj kiegyenlítésre kerül. A tevékenysége ilyen értelemben nem jogszabálysértő.”

A közlekedési társaság ugyanakkor hangsúlyozza: a parkolójegy csak akkor érvényes, ha az a parkolás időpontjában megfelelően látható helyre van kihelyezve az autó szélvédője mögött. Azon ritka esetekben, amikor az autóst épp a jegyváltás pillanatában büntetik meg, lehetőség van havonta egyszer bemutatni a pótdíjazás időpontjától legfeljebb 5 percen belül megváltott érvényes jegyet. Ehhez azonban – mint fogalmaznak – nagyon résen kell lennie a csuklyás hősnek.

„Ez a csuklyás ember azoknak az autósoknak segít, akik nem jogkövető magatartást tanúsítanak, és díjfizetés nélkül veszik igénybe a fizető várakozóhelyeket. Összességében az akció inkább tűnik öncélúnak, mint az autósok védelmében tett hatékony védekezésnek” – zárják levelüket.

Connor szerint azonban „morálisan a parkolótársaságok és a BKV gyakorlata és hozzáállása az elítélendő.” Úgy látja, ezek a társaságok visszaélnek a rájuk ruházott hatalommal és zsarnoki logika szerint működnek. „Én egy harcos vagyok, így harcolok. Az én logikám szerint a közember a jó, így az ő oldalukon állok. Nem hagyom abba, ameddig bírom eszközökkel és ötletekkel, folytatom” – üzente Connor lapunkon keresztül az ellentábornak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik