jobbik-tüntetés-Avas (ingyenes, jobbik, tüntetés, miskolc, avas, )
Belföld

Elégedett a rendőrséggel a TASZ

A jogvédők szerint megfelelő volt az avasi Jobbik-tüntetés rendőri biztosítása.

A Jobbik 2012. október 17-én demonstrációt tartott a miskolci Avas-lakótelepen. A rendőrség nagy erőkkel volt jelen, és megfelelően biztosította a rendezvényt – áll a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében.

„A közelmúltban a devecseri szélsőjobboldali, cigányellenes tüntetésen tapasztalhattuk, hogy a rendőrség finoman szólva nem áll a helyzet magaslatán. Ahogy emberi jogi szervezetek a rendőri vezetőknek írt levelükben jelezték, a devecseri tüntetést a rendőrségnek több ponton fel kellett volna oszlatnia, hiszen az elvesztette békés jellegét: nemcsak a tényleges fizikai erőszak bekövetkeztekor, hanem már a szónokok uszító beszédeivel” – írja a TASZ.

Bevonták a jogvédőket

A miskolci demonstráció bejelentésének hírére az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért előzetes egyeztetést kértek a miskolci rendőrkapitánytól.

A civil szervezetek fontos előrelépésnek tartják, hogy a miskolci rendőrkapitányság elfogadta megkeresésüket. A demonstrációt megelőző megbeszélésen a civilek és a rendőrség arról egyeztettek, hogy melyek azok a helyzetek, amikor a célpontba állított cigányokat megfélemlítő rendezvényeket fel kell oszlatni, vagy a – jellemzően előítélet motiválta – bűncselekményt elkövető személyeket a tömegből ki kell emelni és velük szemben büntetőeljárást kell indítani.

Az egyeztetés sikeres volt: a rendőrség egyértelműen kiállt amellett, hogy fizikai erőszak esetén határozottan fellép a romák védelme érdekében. Ugyanakkor megválaszolatlan maradt a kérdés, hogy a rendőrség álláspontja szerint mi a hatékony és jogszerű fellépés, ha a szónokok uszítanak.

Csak a beszédek voltak vállalhatatlanok

Az avasi Jobbik-tüntetésen szerencsére nem történt olyan esemény, amely oszlatásra okot adott volna. A beszédek megbélyegzőek, kirekesztőek és hazugak voltak, de nem érték el az uszítás büntetőjogi fokát. A vonuló tömeg is nyugodt maradt, a helyiek elleni kiszólások szórványosak voltak. Köszönhetően az előzetes rendőri intézkedéseknek, a nagy létszámnak és a felkészülésnek is, komolyabb atrocitás nem történt. Habár kiélezett helyzetekben nem mérettetett meg a rendőrség, az megállapítható, hogy a rendvédelmi hatóság felkészült volt és jól teljesítette feladatát – állapította meg a TASZ.

Ha érdekli, hogy zajlott az avasi tüntetés, ide érdemes kattintania!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.