Belföld

Vona: aki nem dolgozik, az ne is szüljön gyereket

Tüntetés Miskolcon (Miskolc, Avas, Vona Gábor, Jobbik)
Tüntetés Miskolcon (Miskolc, Avas, Vona Gábor, Jobbik)

A Jobbik elnöke a halálbüntetés visszaállítását ígérte Miskolcon.

A Jobbik demonstrációjának kezdetén Vona Gábor azt mondta: “Végetvetünk a cigánymercik korszakának. Meg fogjuk tőlük kérdezni, hogy kispofám, honnan van a fukszod és a luxusautód. Aki nem tud elszámolni vele, attól el fogjuk kobozni” – írja az index.

Vona véleménye szerint “aki nem dolgozik, az ne is szüljön gyereket.” Az őket ért szegregációs vádakra reagálva elismerte: “Igen, a Jobbik szegregál, de a tisztességes és tisztességtelen embereket akarja külön választani.”


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Kummer János

A legnagyobb tapsot az az ígérete váltotta ki, hogy a Jobbik be fogja vezetni a halálbüntetést. A Jobbik elnökeúgy vélte, hogy “nem a jobbikosok a rasszisták, mert ők azt mondják, hogy a törvény mindenkire vonatkozzon.” Az igazi rasszizmus szerinte a magyargyűlölet. Vona választási beszédre emlékeztető megszólalásában azt ígérte, ha ők nyernek a választásokon, rendőrség helyett olyan csendőrséget fognak csinálni, “ami az embereket védi, nem pedig Ádert és Orbánt 13 milliárdból.”

A fáklyás menet az Avas lakótelep 2-es ütemén vonult végig. Vona Gábor kérte, hogy a menet a tőlük megszokott rendben és méltóságteljesen vonuljon. Az index tudósítója szerint a hangulat a B-közepet idézte. A tüntetők a lakásokba felkiabáltak, hogy “pusztuljatok”, “dolgozzatok”, “nem fizetjük a segélyt!”, és a “Szebb jövőt” csatakiáltás visszhangzott a panelfalak közt. Minden kapualj előtt rendőrök álltak, és igyekeztek megakadályozni, hogy a helyiek és a tüntetők keveredjenek.

A rendőrök a demonstrációkkal összefüggésben négy fővel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást feloszlatott társadalmi egyesület tevékenységében való részvétel miatt. Emellett – a megyében elrendelt fokozott rendőri ellenőrzések során – egy országos körözésben szereplő embert is elfogtak, és további három személyt állítottak elő közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt – közölte Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Délután romák és a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai is demonstrációt tartottak Miskolcon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik