Belföld

„Mi vár még ránk?” – nyílt levél a pedagógusokhoz

Újra hallatott magáról a botrányos igazgatóváltás miatt elhíresült szigetszentmiklósi gimnázium. Ezúttal nyílt, tiltakozásra felszólító levelet fogalmaztak a pedagógusoknak.

„A Batthyány Kázmér Gimnázium tantestülete – mint írják – kezdettől fogva hitetlenkedéssel szemlélte az új köznevelési törvény alakulását, amely óraszám-emelkedés mellett differenciált béremelést is ígért. Leszögezik azt is, hogy az ország közvéleményét megtévesztették, ugyanis „nem béremelést jelent a rendszer bevezetése, hanem az óraszámemelés mellett a bérek szinten tartását, a csökkenés elkerülését”.

A Matolcsy György által benyújtott megszorító csomag most elérte a modellt, pontosabban annak csak a fiskális oldalát. Mivel a kormány részéről nem látnak hajlandóságot arra, hogy elhalasztják az óraszámemelést, a batthyánysok az „elmúlt években apátiába süllyedő” pedagógusokhoz fordultak.

„Mi a saját bőrünkön már megtapasztaltuk, hogy egyedül az egységes és bátor kiállás hozhat győzelmet” – írják, utalva arra, hogy Szigetszentmiklóson eredményes volt az állam által rájuk kényszerített igazgató elleni fellépés. (Végül nem nevezte ki az állami iskolafenntartó a saját emberét, és jelenleg megbízott vezetőként az eddigi igazgatóhelyettes irányítja a gimnáziumot.)

„Az elmúlt években elvettek tőlünk minden béren kívüli juttatást (a 13. havi bért, étkezési jegyet, könyvtámogatást, ruhapénzt, és minimalizálták a pótlékainkat). Megpróbáltak pártkatona igazgatókat ránk kényszeríteni, bezárták az iskoláinkat racionalizálás címén. Általános közvélekedés szerint csak 22 órát dolgozunk. Ez hazugság. A pedagógusok többsége – független felmérések szerint is – lényegesen többet dolgozik, mint heti 40 óra. Mi vár még ránk? A jelenlegi álláspont szerint óraszámemelés és fizetéscsökkenés. Vannak ködös ígéretek, amelyeknek már senki nem hihet”- írják.

Úgy vélik, nem emelhetik tovább a tanárok óraszámait. A pedagógusok – már most megalázó – fizetése nem csökkenhet tovább. Ezért szerintük egységes és szilárd nyomásgyakorlással kell élni. Követelik a köznevelési törvény koncepciójának teljes újragondolását és módosítását. Arra kérik az összes ágazati szakszervezetet, hogy egységesen és szilárdan ezt az álláspontot képviselje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik