„Mi vár még ránk?” – nyílt levél a pedagógusokhoz

Újra hallatott magáról a botrányos igazgatóváltás miatt elhíresült szigetszentmiklósi gimnázium. Ezúttal nyílt, tiltakozásra felszólító levelet fogalmaztak a pedagógusoknak.

„A Batthyány Kázmér Gimnázium tantestülete – mint írják – kezdettől fogva hitetlenkedéssel szemlélte az új köznevelési törvény alakulását, amely óraszám-emelkedés mellett differenciált béremelést is ígért. Leszögezik azt is, hogy az ország közvéleményét megtévesztették, ugyanis „nem béremelést jelent a rendszer bevezetése, hanem az óraszámemelés mellett a bérek szinten tartását, a csökkenés elkerülését”.

A Matolcsy György által benyújtott megszorító csomag most elérte a modellt, pontosabban annak csak a fiskális oldalát. Mivel a kormány részéről nem látnak hajlandóságot arra, hogy elhalasztják az óraszámemelést, a batthyánysok az „elmúlt években apátiába süllyedő” pedagógusokhoz fordultak.

„Mi a saját bőrünkön már megtapasztaltuk, hogy egyedül az egységes és bátor kiállás hozhat győzelmet” – írják, utalva arra, hogy Szigetszentmiklóson eredményes volt az állam által rájuk kényszerített igazgató elleni fellépés. (Végül nem nevezte ki az állami iskolafenntartó a saját emberét, és jelenleg megbízott vezetőként az eddigi igazgatóhelyettes irányítja a gimnáziumot.)

„Az elmúlt években elvettek tőlünk minden béren kívüli juttatást (a 13. havi bért, étkezési jegyet, könyvtámogatást, ruhapénzt, és minimalizálták a pótlékainkat). Megpróbáltak pártkatona igazgatókat ránk kényszeríteni, bezárták az iskoláinkat racionalizálás címén. Általános közvélekedés szerint csak 22 órát dolgozunk. Ez hazugság. A pedagógusok többsége – független felmérések szerint is – lényegesen többet dolgozik, mint heti 40 óra. Mi vár még ránk? A jelenlegi álláspont szerint óraszámemelés és fizetéscsökkenés. Vannak ködös ígéretek, amelyeknek már senki nem hihet”- írják.

Úgy vélik, nem emelhetik tovább a tanárok óraszámait. A pedagógusok – már most megalázó – fizetése nem csökkenhet tovább. Ezért szerintük egységes és szilárd nyomásgyakorlással kell élni. Követelik a köznevelési törvény koncepciójának teljes újragondolását és módosítását. Arra kérik az összes ágazati szakszervezetet, hogy egységesen és szilárdan ezt az álláspontot képviselje.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.