Belföld

Szigetszentmiklós: a szülők nem adják fel

A Batthyány Kázmér Gimnázium szülői tanácsa közleményben reagált a megbízott igazgatóval történt találkozásukról. A pedagógusok újra elhatárolódtak Mede Norberttől, aki szerint kisebb rossz 60 diák előtt a kerítésen át távozni egy iskolagyűlésről, mint 600 előtt a kapun.

Mint többször beszámoltunk róla, a szigetszentmiklósi Batthyányi Gimnázium élére – egy visszavont pályázat után – a fenntartó Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) a szülők, diákok, tanárok által szinte egyhangúan elutasított Mede Norbertet nevezte ki áprilistól ideiglenes vezetőnek. A tiltakozási akciók azóta is egymást követik a városban.

A szülői tanács ezúttal sajtóközleményben tiltakozik az igazgatónak a Szülők Tanácsa előtt május 3-án tartott – szerintük – felháborító beszéde ellen. Mint írják, ott Mede mintegy tanórányi felolvasást tartott nekik csípőre tett kézzel, a következő címmel: „Mede Norbert megbízott igazgató válasza a Nyílt levél a Mede-korszak botrányairól, illetve a Szülők Tanácsa által Dr. Horváth Péter úrnak írott levelekre, illetve az újabb és újabb hazugságokra”. A beszéd a szülők szerint tele volt hamisításokkal, csúsztatásokkal, viszont valódi válaszokat a kialakult helyzetre nem adott.

A megbízott igazgató például nem látott semmi kivetnivalót abban, hogy március végén egy iskolagyűlésről 60 diák szeme láttára, az iskola kerítésén átmászva hagyta el az épületet. Mede ezt nem is tagadta, mint kijelentette „azt éreztem, hogy sürgősen haza kell mennem gyógyszerért. Akkor az a két lehetőségem volt, hogy 600 diák előtt hagyom el az épületet látványosan a bejárati ajtón, vagy 60 előtt a kerítésen át. Utóbbit tartottam a kisebbik rossz megoldásnak”. Érvként azt hozta fel, hogy „adott már ebben az intézményben láncdohányos igazgató dohányzásért igazgatói intőt”, és megígérte, többször nem mászik át a kerítésen.

A szülők szerint vádolta és sértegette az elődjeit, leminősítette azok teljesítményét. „Vezetői kérdésekben, az iskola működési rendszerében komoly tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot”.

A szülők kérdéseire eddig a PMIK sem válaszolt érdemben. Azért írtak egy újabb nyílt levelet, mert szerintük az iskolának, a tantestületnek, a tanulóknak, és a családoknak nyugalomra és kiszámíthatóságra van szüksége. „Azért fordultunk a PMIK vezetőjéhez, mert a megnyugtató állapot létrehozásához a hatalom az ő kezében van. Levelünkhöz mellékeltük az elhangzott Mede Norbert beszédet, amelyet észrevételekkel láttunk el és 55 pontba szedve kérdéseket és kivizsgálási kéréseket intéztünk a fenntartónak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik