Belföld

Ki dolgozik napi tízmillióért a kormánynak?

forint (forint, )
forint (forint, )

A Századvég-csoport az év első felében napi csaknem tízmilliót keresett.

Az Eötvös Károly Intézet munkatársa – a TASZ-szal együttműködésben – közérdekű adatok megismerése iránt indított pert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ellen. Az első tárgyaláson a minisztérium jogi képviselője által átadott irat szerint „a Századvég Konzorciummal kötött (…) szerződés 2011. évi 939 632 750.- forint összegű forrásából 2012. június 30-ig 933 695 905.- forintot fizettek ki.

Ha a vállalkozó hétvégén és minden munkaszüneti napon dolgozott, akkor is naponta kilenc és fél millió forint közpénzért tette ezt – emlékeztet az intézet, amely azt is kiszámolta, hogy egy oldal tanulmányra így 470 000 forint, egy szerzői ívre 9 500 000 forint jut.

Az NFM jogi képviselője a tárgyaláson azt állította, hogy az eddig közel egymilliárd forintért beszerzett tanulmányokat és elemzéseket a minisztérium nem kezeli, így kiadásukra nem kötelezhető. Azt viszont már nem tudta megmondani, hogy ki kezeli a dokumentumokat.

A Századvég csoporthoz tartozó cégek – mint korábban megírtuk – meglepően magas bevételnövekedéssel zárták a tavalyi évet. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. 34 millióról 210 millióra növelte nyereségét, míg a Strategopolis Kft. is háromszor akkora haszonról számolt be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik