Belföld

Tarlós három helyettese vigyáz Vitézyre

Tarlós István (tarlós istván)
Tarlós István (tarlós istván)

Az eddigi egy helyett három főpolgármester-helyettes felügyeli a jövőben a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), György István mellett Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs is foglalkozik majd a közlekedési központ ügyeivel.

Tarlós István hétfőn a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta: a főváros és a BKK közötti feladatellátási szerződést is módosíthatják, ennek előkészítésére felkérte György Istvánt. Indoklása szerint a jelenlegi szerződés „értelmezgetésekre” adhat lehetőséget.

A BKK és a BKV busztenderével kapcsolatos előterjesztés szavazásában a főpolgármester nem vett részt, ezt újságírói kérdésre válaszolva azzal magyarázta, hogy sem a város, sem a BKV jövő évi költségvetése nem garantált, ezért nem tudta megszavazni. Hozzáfűzte: arra kéri az Országgyűlésben is jelen lévő közgyűlési képviselőket, hogy hatékonyabban lobbizzanak a főváros érdekében, mert az eddigi eredmények „szerények” voltak.

Szintén kérdésre válaszolva Tarlós István jelezte, tanulmányt készítenek arról, hogyan lehet a magyar buszgyártás kapacitásait és a járműcseréket összehangolni, és ezt Orbán Viktor miniszterelnökhöz is eljuttatják. A BKV-nak nyújtandó állami támogatásokról azt mondta Tarlós István, hogy csütörtökön folytatódnak a megbeszélések, ezekkel kapcsolatban bizakodó, de „nem egészen nyugodt”, és reméli, ebben a hónapban kormányülésen döntés születhet a kérdésben.

A Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. igazgatóságára bízta, milyen döntést hoz a busztenderrel kapcsolatban. A határozat szerint a közgyűlés kijelenti: elkötelezett a közösségi közlekedési rendszer fejlesztése, valamint az új buszüzemeltetési modell mellett, és minden olyan keretfeltétel adott, amelynek alapján a busztender eredményhirdetésével kapcsolatban a BKK és a BKV Zrt. igazgatósága saját hatáskörében képes meghozni a megfelelő döntést.

Az új buszüzemeltetési modellel kapcsolatos tenderen a VT-Transman adott be ajánlatot 75 szóló és 75 csuklós Mercedes Citaro busszal. A BKK és a BKV igazgatósága október elején úgy döntött, eredményesnek minősíti az eljárást, Várszegi Gyula, a BKV igazgatóságának elnöke ugyanakkor Tarlós Istvánnak küldött levelében azt írta: a 3-3,5 milliárdos többletköltség ellehetetleníti a BKV-t. Ezért a főpolgármester a közgyűlés döntésére bízta a kérdést, a testület most visszautalta azt az igazgatóságokhoz. A tenderen várhatóan kedden hirdetnek eredményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik