Belföld

Hoffmann mégis tudott a béremelés elhalasztásáról

Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)
Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)

Tényleg egy telefonra se méltatták az államtitkár asszonyt? Leveleztünk egyet.

Hoffmann Rózsa másfél hete pénteken egy uniós miniszteri értekezleten, Cipruson, a netet böngészve értesült arról, hogy a kormány a pedagógusbérek emelésének elhalasztásáról döntött. Legalábbis ezt nyilatkozta a múlt hét elején az oktatási államtitkár.

Írjuk le még egyszer: az oktatásügy első számú felelőse hírportált böngészve tudta meg, hogy programja legfőbb pontját kilőtte a saját miniszterelnöke. Ami ugye a KDNP-nek is minimum kínos. Hiszen Orbán Viktor és Hoffmann közvetlen főnöke, Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője ugye fideszes, államtitkára viszont KDNP-s.

Kézbe adva

De vajon miként fordulhatott elő, hogy az államtitkár még azt sem tudta, hogy a kormány tárgyalja a kérdést?

Ezt kiderítendő, írásban az alábbi kérdéseket tettük fel Balog Zoltán miniszternek.

– A pedagógus életpályamodell elhalasztásáról döntő kormányülés előtt Hoffmann Rózsa kapott tájékoztatást a napirendről? Ha igen, kitől kapott? Ha nem, kinek lett volna feladata ezt megtenni? Egyáltalán: kell őt tájékoztatni előzetesen ilyen fajsúlyú ügyekről?

– A kormányülés után közvetlenül tájékoztatta őt valaki a döntésről? Ha igen, ki? Ha nem, kinek lett volna ez a feladata?

– A miniszter úr kívánja kommentálni az államtitkár asszony azon nyilatkozatát, miszerint ő Cipruson, az internetet böngészve szembesült a hírrel? És azt kívánja kommentálni, hogy Hoffmann Rózsa szerint bizonyára elkerülhetetlen döntés született?


Fotó: Neményi Márton

A minisztérium sajtóosztályától ezt a választ kaptuk:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kormányülések előtt és után minden esetben a következő rendszer szerint jár el:

– a kormányülések napirendjét a tárcavezető miniszter és az egyes ágazatokért felelős államtitkárok is kézhez kapják,

– a kormányülést megelőzően a tárcavezető felkészítést kap minden egyes napirendi pontnál az érintett államtitkárság felső vezetőinek jelenlétében,

– a kormányülést követően a miniszter tájékoztatja az érintett államtitkárokat a kormányülésen elhangzottakról, valamint kiosztja a végrehajtandó feladatokat.

Erre mi megkérdeztük, hogy „a kormányülések napirendjét a tárcavezető miniszter és az egyes ágazatokért felelős államtitkárok is kézhez kapják” mondatot értelmezhetjük-e úgy, hogy Hoffmann Rózsa az obligát kormányülés napirendjét is előre megkapta.

Az újabb válasz: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden esetben, így ebben az esetben is a válaszban vázolt módon jár el a kormányülés rendje tekintetében.

Amit mi egyféleképpen tudunk értelmezni: Hoffmann Rózsát előre tájékoztatta minisztere (minisztériuma), hogy mi lesz a pénteki kormányülés témája, utóbb pedig a döntést is megosztották vele. Ha nem, akkor valaki hadovál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik