Belföld

Még nincs döntés a pedagógusbérekről

pedagógus (pedagógus)
pedagógus (pedagógus)

Még nem határozott a kormány a pedagógusbérekről - írta a Magyar Hírlap Hoffmann Rózsát idézve, aki a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a szakszervezetekkel egyeztetve javaslatot készít a kormánynak.

A lap csütörtöki számában az oktatási államtitkár azt mondta: nem kormánydöntés született, hanem csak egy bejelentés hangzott el a pedagógus-életpályamodell bevezetésének lehetséges elhalasztásáról.

“Még most sem reménytelen a helyzet” – mondta Hoffmann Rózsa. Szerinte a bejelentések csak lehetőségként szóltak a pedagógusbérek emelésének elhalasztásáról, de a kormányzati szereplők keresik a megoldást. Utalt arra is, hogy a köznevelési törvényben rögzített az életpályamodell bevezetésének időpontja és a 2013-as költségvetési törvény is tartalmazza a fedezetet.

Az újságíró felvetésére, amely szerint az államtitkár már említett egy kompromisszumos megoldást, hogy 2013. szeptember 1-jével bevezetnék az életpályamodellt a béremelés nélkül is, de az állam garanciát vállalna arra, hogy 2014 januárjában visszamenőleg kifizetik a négy hónapra járó összeget, az államtitkár úgy válaszolt: “erről egyeztetni kell a szakszervezetekkel. A jövő hétre meghívtam a pedagógusok érdekvédelmi szervezeteit, hogy megismerjem az ő javaslataikat is, és feltárjam előttük az általunk kidolgozott opciókat.”

“Az egyeztetés függvényében teszek javaslatot a kormánynak” – fűzte hozzá.

Kifejtette: az életpályamodell a köznevelési rendszer teljes megújításának alapja. A megújulás viszont csak akkor következhet el, ha a pedagógusok többletmunkáját elfogadható mértékben megfizetik. “A januári emelés azért jelent gondot, mert tanév közben nem lehetséges átállni egy merőben új munkaszervezési és finanszírozási rendre” – mondta Hoffmann Rózsa.

Az önkormányzati iskolák állami kezelésbe vételéről, illetve a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szólva megerősítette, hogy a munka az eredetileg jóváhagyott ütemterv szerint halad. Az állami feladatátvétel nem jelent többletköltséget, sőt megtakarítást eredményez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik