Belföld

Buszcsere csak állami pénzzel

bkv-busz(210x140)(1).jpg (bkv, busz, )
bkv-busz(210x140)(1).jpg (bkv, busz, )

A főpolgármester szerint célzott állami támogatás nélkül "alig képzelhető el" a Budapesti Közlekedési Vállalat járműveinek cseréje.

Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése előtt újságíróknak röviden annyit mondott: jelen formájában elég nehezen tudja elképzelni az új buszok megérkezését a tender alapján, ezért más utat kell választani. Hozzátette: nem lehetséges, hogy a Budapesti Közlekedési Központ a tervezhető költségeken felül többletköltséget produkáljon akkor, amikor a főváros jövő évi költségvetése sem látszik biztosítottnak, és ezt a közgyűlésnek is ki kell mondania.

A közgyűlés hétfőn várhatóan arról dönt, hogy a BKK eredményt hirdethet-e a 150 busz alvállalkozói üzemeltetéséről szóló tenderen, amelyen a korábbi hírek szerint a VT-Transman nyert Mercedes Citaro buszokkal. A BKK és a BKV igazgatósága korábban úgy döntött, a tender eredményét október 16-án hirdetik ki, ha a közgyűlés erre engedélyt ad.

Az ellenzék szerint:

Somfai Ágnes, az LMP fővárosi frakcióvezető-helyettese szerint a BKV helyzetében sikertelen az érvényesnek nyilvánított busztender, nem volt verseny a pályázaton, az egyetlen induló pedig drága volt. Hozzátette: ebben a formában nem szabad folytatni a kiszervezést, először meg kell teremteni a finanszírozást, utána lehet újra nekivágni.

Szabó György, a Jobbik fővárosi képviselője azt mondta: a dolgok egyik fele, hogy új buszokat kell beszerezni, a másik viszont az, hogy egyértelműen fedezethiányos a beszerzés. Úgy értékelte, állami hozzájárulás nélkül a BKV-t nem lehet üzemeltetni.

Amint arról a Figyelő beszámolt, Tarlós István kemény hangvételű levelet írt Vitézy Dávidnak, a busztender ügyét pedig a közgyűlés elé vitte, miután szerinte nem lesz pénz a buszok kiszervezésére. „Ne keressen formális kibúvókat, mert az önkormányzat költségvetési biztonságán túl Önnek is érdeke, hogy felelőtlen, értelmezéseken alapuló, komoly mértékű kötelezettségvállalások ne történjenek” – írta egyebek mellett Tarlós István.

A közgyűlés ma dönthet úgy, hogy biztosítja a többletforrást, hogy megtiltja a szerződéskötést, illetve kimondhatja: szükséges a buszpark cseréje, az eredményhirdetés az igazgatóságok hatáskörébe tartozik, de többletforrásokat a főváros nem tud garantálni. Az előterjesztő Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes utóbbi változat elfogadását javasolja az előterjesztésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik