Belföld

Orbán nem az IMF, hanem a nacionalizmus miatt aggódik

máért (ingyenes, orbán viktor, )
máért (ingyenes, orbán viktor, )

A kormányfő szerint IMF-megállapodás nélkül is megoldott a finanszírozás 2013-ban, de azzal könnyebb.

Magyarország, ahogyan idén, jövőre is képes IMF-megállapodás nélkül működtetni a gazdaság finanszírozását – mondta a kormányfő. A megállapodással persze könnyebb – tette hozzá Orbán Viktor kedden a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XI. plenáris ülésén, Budapesten.

2013 jobb évnek ígérkezik Magyarországon, mint 2012, noha Magyarországon idén a teljes nemzeti össztermék 17 százalékát tette ki a lejáró adósság, ami jövőre 19 százalék lesz. Orbán Viktor szerint 2013 első negyedévére már kiderül “a magyar gazdaság finanszírozásának néhány kérdése: olcsóbban vagy drágábban, IMF-fel vagy IMF nélkül”.

2013-ban ugyanakkor arra kell készülnie a Kárpát-medence magyarságának, hogy az európai politikai és gazdasági közeg a következő években is kedvezőtlen marad – tette hozzá. A kormányfő idézte az IMF világgazdasági kilátásokról szóló, lassabb növekedést prognosztizáló kiadványát, amely szerint az államadósság-csökkentésre tett kísérleteket folytatni kell.

Az IMF-jelentésben egyébként “Magyarországról is mondtak mindenfélét, ez most mellékes, mert azt, hogy mi a helyzet itt, mi jobban tudjuk, mint ők” – tette hozzá. Mint mondta: Magyarország az elmúlt húsz évben szorosan összekötötte gazdaságát Nyugat-Európával, a keleti gazdasági nyitás éppen arra hivatott, hogy ezt az egyensúlytalanságot enyhítse, de erre nem elég egy-két év.

Orbán Viktor aggódik, mivel szerinte nem zárható ki Romániában egy nacionalista fordulat. Évek óta nem fordult elő olyan politikai hangütés a román belpolitikában, mint amilyet mostanában hallani. A magyar kormány azoknak a román patriótáknak szurkol, akik a hazafias elköteleződés mellett a magyar kisebbséggel, a Magyarországgal való együttműködést is fontosnak tartják.

Orbán Viktor kitért a szlovák-magyar viszonyra is. Közölte: a magyar fél az év végéig az összes olyan ügyet szeretné megvitatni, amelyben eredmény érhető el, 2013-ban pedig a nehezebb, nemzetiségközpontú kérdésekről is megkezdődhetnek a tárgyalások.

A Máérton a Kárpát-medencéből 11 szervezet vesz részt, és a diaszpóra tanács hattagú elnöksége is jelen lesz az ülésen. A tanácskozásra azokat a magyar szervezeteket hívták meg, amelyek választáson valamilyen szintű legális képviseletet nyertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik