Belföld

Halogatják Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét

A Köztársasági Elnöki Hivatal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumra vár Geréb Ágnes kegyelmi kérvényének ügyében – tudta meg a Hír 24. Évekig húzhatják.

Geréb Ágnest otthonszülésekkel kapcsolatban egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték el.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Két kegyelmi kérvény

Áder Jánosnak a jogerős bírói ítélettel kapcsolatos végrehajtási kegyelem ügyében és egy folyamatban lévő bírósági üggyel kapcsolatban kellene döntenie. A KEH most azt közölte, hogy „az államfő azonban egyelőre nincs döntési helyzetben: az igazságügyi tárcától még nem érkezett meg az előterjesztés”.

Nem tudni, mikor

Szerencsére nem kell megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnesnek. A halasztás addig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz a szülész-nőgyógyász kegyelmi kérelméről. Ennek nincs határideje. Vagyis akár évekig is húzódhat az ügy. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt mondja, hogy a „kegyelmi kérelmek előterjesztéséhez több hivatalos dokumentum, például környezettanulmány beszerzése szükséges. Amint ezek mindegyike rendelkezésre áll, a KIM azonnal elkészíti és továbbítja a kegyelmi kérelmet a köztársasági elnöknek.” Hogy ez mikor lehet, arra nem kaptunk választ.

BBC-riport

Geréb hónapok óta nem nyilatkozik a magyar sajtónak. Legutóbb azonban Nick Thorpe, a BBC újságírója – akinek minden gyermeke saját otthonukban látta meg a napvilágot – riportot készített a magyarországi otthonszülés helyzetéről és a Geréb Ágnes-ügyről.

A hot! magazinnak barátnője, Száz Joli mesél arról, hogy Ágnes még mindig nagyon nehéz helyzetben van.

„Úgy döntöttek, hogy nem mehet ki a szabad levegőre. Nem tud vásárolni, postára menni, ügyeket intézni, mindig mindenre meg kell kérnie valakit. Még a szemetet sem szabad levinnie, ráadásul erkély sincs a lakásában. Elmegyek vásárolni, leviszem a kutyát, felhozom a leveleket a postaládából, és hasonló, mindennapi apróságokat teszek. Vagy ha ahhoz van kedve, átmegyünk hozzá társasjátékozni, filmet nézni, vagy egy jót beszélgetni. Szeretjük, és kész. Tizenkét éve állok mellette, amióta az ő segítségével megszültem otthon az első gyerekemet. Ő az egyetlen olyan ember, aki minden fölösleges szó vagy cselekedet nélkül a legjobbat és a legtöbbet nyújtja minden lehetséges élethelyzetben. Nemcsak bábaként láttam ilyennek, hanem emberként is példa nekem arra, hogyan segítsünk, hogyan lehetünk támaszai annak, akinek épp szüksége van rá” – hangsúlyozza a hot!-nak Száz Joli, aki bízik abban, hogy Geréb Ágnes kegyelmet kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik