Belföld

Orbán: Tízmillió szabadságharcos

orbán viktor (orbán viktor, )
orbán viktor (orbán viktor, )

Szabadságharcos hagyományai miatt talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet – nyilatkozta a miniszterelnök a The Weekly Standard című amerikai neokonzervatív magazinnak.

„Talán a magyar a legnehezebben kormányozható nemzet. Tízmillió szabadságharcos. Ennek vannak előnyei, de kormányzati oldalról ez nehéz” – hangsúlyozta a kormányfő a cikk szerzőjének, Christopher Caldwellnek, a magazin vezető szerkesztőjének, aki azt elemezte, hogy joggal bírálja-e Európa a magyar kormányfőt. „Magyarország a legtisztább létező példája annak, hogy hogyan viselkedik egy 21. századi konzervatív kormány akkor, ha akadálytalanul kormányoz”- írta Caldwell. Szerinte azonban Orbán ennek ellenére bajban van, mert a magyarországi értelmiség képviselői jó külföldi kapcsolataik révén befolyásolni tudják megítélését.

Párhuzam Obamával

„Az európai történelem egyik fejezete lezárult. Nem vagyunk versenyképesek. Nem élhetünk úgy, mint korábban. Az európai élet mély átalakítására van szükség. Az egyetlen kérdés az, hogy mely kormányok erősek eléggé ahhoz és melyeknek van elegendő parlamenti többségük az átalakítás végrehajtatásához és melyeknek nincs” – idézte a miniszterelnököt a szerző, a vele szemben megfogalmazott külföldi bírálatokkal kapcsolatban.

Bár kevés olyan nyugati politikus van, aki jobban különbözne Barack Obama amerikai elnöktől, mint Orbán Viktor, kettejük helyzetében vannak hasonlóságok. „Mindketten az ellenzék jelképévé váltak, amikor a szavazók a megvetés üzenetét kívánták eljuttatni ahhoz a párthoz, amelytől felfordult a gyomruk” – írta a szerző.

Nagyvonalúság

Christopher Caldwell a magyar nemzetpolitikával kapcsolatban idézte a miniszterelnököt, aki szerint a mögött nem nacionalizmus, revansizmus vagy nemzeti kizárólagosság áll. Épp ellenkezőleg, a magyarok azért értékelik az európai integrációt, mert az lehetőséget adott arra, hogy érintkezzenek elszakított rokonaikkal. „Ez az oka annak, hogy a magyarok többsége – a népszavazás résztvevőinek 84 százaléka – támogatta az EU-tagságot. Az EU azt jelenti, hogy nincsenek határok”  – jelentette ki a kormányfő.

A szerző emlékeztetett, hogy Orbán Viktor “konzervatív egykulcsos adót” vezetett be, amely nagyvonalú a gyerekes családokkal kapcsolatban. „A demográfia kulcsfontosságú. Ha valaki nem képes magát biológiailag fenntartani, hogyan várhatja azt, hogy gazdasági, politikai és katonai értelemben fenn tudja tartani magát? Ez lehetetlen” – mondta a kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik