Belföld

Rendszerhiba a fogyatékosok bántalmazása

Az LMP arra kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumát, azonnal indítson vizsgálatot a fővárosi Reménysugár Habilitációs Intézetben és a Vakok Állami Intézetében, mert az ápolók mindkét helyen bántalmazzák a bentlakókat.

Szabó Tímea képviselő azt mondta, hogy a környéken lakóktól több bejelentést is kaptak, amelyek szerint a XXII. kerületi Reménysugár Habilitációs Intézet dolgozói szidalmazzák, rugdossák a bentlakó fogyatékos embereket. A Hír24 korábban részletesen beszámolt arról, hogy olyan eseteket is jeleztek, amikor a gondozók éjszakára kizárták az erkélyre a fogyatékkal élőket.

A környékbeliek többször kihívták a rendőrséget, de az LMP tudomása szerint a rendfenntartók eddig nem tudtak bejutni az intézetbe – mondta el Szabó Tímea. A Reménysugár Habilitációs Intézetben 2004-ben átfogó vizsgálat indult, miután egy halmozottan sérült, autista kisfiú belefulladt a Dunába. A vizsgálat szakmai mulasztásokra derített fényt – hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus. Az intézményben később egy 14 éves kisfiú is életét vesztette, mert “állítólag nem ment ki hozzá időben az intézmény orvosa”, legutóbb pedig tavaly októberben egy 20 éves fiatalember halt meg “nagy valószínűség szerint a folyamatos téves gyógyszeres kezelés és a bántalmazás miatt” – ismertette.

A képviselő közölte: több bántalmazásos esetről hallottak a Vakok Állami Intézetében is. A betegek is tettek feljelentést, de az intézet is eljárást indított rágalmazásért. A politikus szerint a két ügy rávilágít arra, hogy a probléma rendszerszintű, éppen ezért azt kérik az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Balog Zoltántól, hogy a tárca azonnal folytasson vizsgálatot a két intézményben.

Az LMP azt szeretné, hogy ha a vizsgálatok eredményét nyilvánosságra hoznák és ha nemcsak azokat vonnák felelősségre, akik bántalmazták a bentlakókat, hanem azokat is, akik szemet hunytak e felett. A képviselő szerint további intézkedésekre is szükség van, mert elkerülhetetlen, hogy az ilyen, 120-130 főt ellátó intézményeket maximum 12 fős lakóotthonokkal váltsák fel

Korábban a Hír24 is kereste az intézményt fenntartó Emberi Erőforrás Minisztériumát, hogy bejuthassunk a Reménysugár Habilitációs Intézménybe, egyelőre azonban nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik