Belföld

Össztűz Matolcsy új csomagjára

forintok (forintok)
forintok (forintok)

Az MSZP szerint a kormány saját gondatlanságát ismeri el a pénteken bejelentett „fájó és brutális" intézkedéseivel. A Jobbik állítja, hogy az állam az összeomlás felé halad. Gyurcsány biztosra veszi, nem ez az utolsó kiigazítás. A KDNP harcolni fog a pedagógusok béremeléséért.

„Kiderült, hogy igazunk volt, nem örülünk neki” – Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így azt követően, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közel 400 milliárd forintos hiánycsökkentő intézkedéscsomagot jelentett be.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, szakértőkkel egyetértve hónapokkal ezelőtt jelezték a kormánynak: sem az idei, sem a jövő évi költségvetési hiánycélja nem tartható.

Burány Sándor a közszféra létszámának 22 ezres csökkentését, valamint a pedagógusok béremelésének elhalasztását nevezte a legfájóbb intézkedéseknek.

Az állam az összeomlás felé halad

Matolcsy csomagja egy újabb brutális megszorítás – jelentette ki a Jobbik alelnöke. Volner János szerint az Orbán-kormány „töretlenül folytatja” az előző szocialista kormányok megszorító politikáját, és csak azt bizonyítja, hogy a Fidesznek nincs ötlete a munkahelyteremtésre és az életszínvonal emelésére.

Megjegyezte: a tervezés teljes hiányát mutatja, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn még 0 és 1 százalék közé várta a 2012-es gazdasági növekedést, ehhez képest pénteken már 1,2 százalékos gazdasági visszaesést prognosztizált.

Az állam az összeomlás felé halad, hiszen egyre inkább kivonul az oktatás és az egészségügy finanszírozásából, miközben egyre nagyobb terheket ró a nehéz helyzetben lévő lakosságra – mondta Volner János.

Van ott még, ahonnan ez jött

Gyurcsány Ferenc szerint a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett egyenlegjavító intézkedések azt jelzik, hogy a kormány végre szembenézett a valósággal, ám a várt bevételek egy része nem fog teljesülni, ezért újabb kiigazítások várhatók.

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke elmondta: a 600 milliárdos kiigazításból nagyjából 200 milliárdot tesz ki a hiánycél megemelése, 400 milliárd pedig kiadáscsökkentés és bevételnövelés. Helyesnek nevezte a gazdaság kifehérítésének szándékát, de megkérdőjelezte, hogy ebből 200 milliárd forint származhatna.

Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az ismertetett intézkedésekre a Nemzetközi Valutaalap elvárásai miatt van-e szükség. Szerinte a kormány próbálja elkerülni az IMF-megállapodást, és arra nincs is sürgető kényszer, amíg optimista a hangulat a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon. Ellenkező esetben viszont sérülékeny lehet az ország, a kabinet most nyilván ezt mérlegeli – fűzte hozzá.

Sajnálkozik és harcba indul a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt azon fog dolgozni, hogy legyen pedagógusbér-emelés 2013 őszén – reagált a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője a nemzetgazdasági miniszter által pénteken bejelentett intézkedéscsomagra. Harrach Péter beismerte: első hallásra nem tudnak örülni a program pedagógus életpályamodellre vonatkozó elemének, miszerint a béremelést 2014. januárjára halasztaná a kormány.

Zgyanakkor arra a nemzetgazdaság miniszter is tett célzást, hogy ha a helyzet javul, akkor már 2013. őszén lehet béremelés. A kereszténydemokraták parlamenti frakciójának vezetője kiemelte: az egész oktatási rendszer átalakításának szerves része a pedagógus életpályamodell.

Ezért mindent meg kell tenni, hogy a béremelés megtörténjen, és azon fognak dolgozni, hogy a helyzet javuljon, és 2013 őszén valóban megkapják a pedagógusok a megemelt bérüket.

LMP: a kormány gazdaságpolitikájának vége

A Lehet Más a Politika frakcióvezetője szerint a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett “megszorító csomag” a kormány eddig folytatott gazdaságpolitikájának megsemmisítését jelenti.

Jávor Benedek pénteken Pécsen, az LMP kihelyezett frakcióülését követő sajtótájékoztatón azt mondta: a Matolcsy György által ismertetett 397 milliárd forintos egyenlegjavító program egyúttal annak az elismerése is, hogy “köszönő viszonyban sem volt a valósággal mindaz, amit eddig gazdaságpolitika címén csináltak”.

A politikus úgy véli: a “megszorító csomaggal” járó terhek vállalhatatlanok, és nem ez, hanem egy új gazdaságpolitikai, adópolitikai fordulat lenne a módja a gazdaság kiegyensúlyozásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik