Belföld

Kósa: egymillió tanulatlan magyar miatt kell a regisztráció

kosa-lajos(210x140)(2).jpg (kósa lajos, )
kosa-lajos(210x140)(2).jpg (kósa lajos, )

No meg azért, hogy „sehol ne rotyogjon a gulyás” – véli a Fidesz alelnöke. Az LMP-s Karácsony Gergely szerint a változtatás a kormánypárt hatalmi érdekeit szolgálja.

A Fidesz vezetőinek egykori politikai bölcsője, a Bibó István Szakkollégium szervezett vitaestet a választási eljárásról szóló törvényről az ELTE-n, szerdán este. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és Karácsony Gergő, az LMP frakcióvezető-helyettese csapott össze, hatalmas érdeklődés mellett – adta hírül az origó.

Miért?

„Minden szentnek maga felé hajlik a keze, hát még mi van akkor, ha az ember nem egy szent” – foglalta össze a vita első felében Karácsony Gergő az új választási szabályokról szóló kritikáját, miszerint a rendszer minden eleme a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja.

A korábban választási rendszerekkel is foglalkozó politikus a törvény megszületésének körülményétől kezdve a körzethatárokon át a választási regisztrációig minden, már ismert kritikát újra felhozott.

Gulyásleves és az analfabéták

Kósa Lajos kijelentette: szükséges volt a választási rendszer átalakítása. Felhozta az elmarasztó alkotmánybírósági határozatokat, a külföldön élő magyarok jogait, valamint a választási csalások lehetőségét. „Sehol ne rotyogjon a gulyás” – jegyezte meg, majd hozzátette: több választáson is az utolsó pillanatban döntő, kétes módon választásra bírt, politikailag nem tudatos szavazók határoztak az ország sorsáról.

Debrecen polgármestere úgy vélte: Magyarország népességén nem tudnak egyhamar változtatni, adottság, hogy egymillió embernek nincs meg a 8 általánosa, még többen pedig funkcionális analfabéták.

Karácsony Gergő erre azzal vágott vissza, hogy választási csalásért eddig tudomása szerint csak egy embert ítéltek el jogerősen, az pedig nem volt más, mint a fideszes Papcsák Ferenc kampánystábjának egyik dolgozója. Másrészt szerinte nem kétséges, hogy ha valakinek volt pénze egy gulyáságyúra a választások idején, akkor lesz pénze rá a regisztrációs időszakban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik