Belföld

Ez várható a jövő héten a Parlamentben

parlament (parlament, képviselő, )
parlament (parlament, képviselő, )

Háromnapos üléssel folytatódik a jövő héten az Országgyűlés őszi ülésszaka.

A Ház következő ülése várhatóan Lengyel Szilvia képviselői eskütételével kezdődik, aki a parlamenti mandátumáról lemondott Kukorelly Endrét váltja az LMP frakcióban. A hétfőnként megszokott interpellációs blokk után megválaszthatják az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek védelmét ellátó helyettesét. Az Országgyűlés titkos szavazással dönt Szabó Marcel jelöléséről.

Bírák nyugdíjkorhatára

A képviselők ezt követően az alkotmányügyi bizottság kezdeményezésére kiegészíthetik azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely az alaptörvénybe foglalná a választójog előzetes regisztrációhoz köthetőségét. A hétfői határozathozatalok napirendjén szerepel az új hulladéktörvény zárószavazása is.

Az első ülésnapon elfogadhatják még például a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2009–2010-es munkájáról és a magyar tudomány helyzetéről szóló beszámolót, továbbá dönthetnek a megyei múzeumoknak és megyei könyvtáraknak a megyeszékhelyek fenntartásába kerüléséről szóló indítványról. Ezt követően az Országgyűlés megkezdheti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Médiatanács 2011-es költségvetéséről szóló törvényjavaslat tárgyalását, illetve általános vitát tarthat a hegyközségekről szóló törvényjavaslatról, valamint a digitális átállásról szóló előterjesztésekről is. A képviselők várhatóan a késő esti órákban értékelhetik azokat a módosító indítványokat, amelyek a bírák nyugdíjkorhatárának változtatását indítványozó előterjesztéshez érkeztek.

Zárszámadás

Kedden a 2011-es zárszámadás e hétről elnapolt általános vitája folytatódhat, majd Pintér Sándor két javaslatának tárgyalásába kezd a Ház.

Szerdán két beszámoló is az Országgyűlés elé kerül: a képviselők előbb a Bethlen Gábor Alap 2011-es működéséről, majd az Országos Fogyatékosügyi Program 2007 és 2010 közötti megvalósításáról mondhatják el véleményüket. A harmadik ülésnapon folytatódhat továbbá annak a kormánypárti kezdeményezésnek az általános vitája is, amely betiltaná a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető személyek, fogalmak és szervezetek neveinek használatát a cégek, médiumok, valamint közterületek és közintézmények elnevezésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik