Belföld

Megszűnik, majd feltámad a Vidám Park

vidámpark (vidámpark, )
vidámpark (vidámpark, )

Egy cég vállalná az üzemeltetést. Október végén minden kiderül.

Október 31-én lesz döntés a Vidám Park további sorsáról, ám az nem kérdés, hogy az intézmény ebben a formában megszűnik – mondta Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének szünetében. A városatyák eredetileg ezen a tanácskozáson döntöttek volna az intézmény bezárásáról, de az előterjesztő, Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes indoklás nélkül visszavonta a javaslatot.

Tarlós szerint azért, mert jelentkezett egy üzemeltető, és október végéig ki akarják jelölni azt a helyszínt, ahol a Vidám Park tovább működhet. A főváros kész biztosítani a működés folyamatosságát, ám az üzemeltetés nem önkormányzati feladat, főleg nem az állatkert fejlesztésére szánt területen.

Jelezte azt is, hogy a következő ülésre készülő anyagban szeretnék kiküszöbölni a végelszámolással kapcsolatos nehézségeket, valamint azt, hogy az eszközök más kézbe kerüljenek. Néhány műemléki eszköz – így a hullámvasút és a körhinta – biztosan a Városligetben marad.

Tetemes veszteség

A park idény végi bezárásáról már korábban is szó volt, miután évente 50-150 millió forintot kellett betennie a fővárosnak a cég kasszájába ahhoz, hogy az működhessen. Ugyanakkor a működés leállítása – egyebek között a végkielégítések, szállítói tartozások kifizetése miatt – mintegy 490 millió forintba került volna.

A főváros szándékai szerint a Vidám Park műemléki játékainak (például a körhinta, a hullámvasút vagy épp a barlangvasút) megóvásáról, esetleges üzemeltetéséről a terület jövőbeni gazdájának, a Fővárosi Állat- és Növénykertnek kellene gondoskodnia. Az állatkert évente mintegy 1 millió látogatót fogad, miközben a Vidám Parkot felkeresők száma 300 ezer körüli.

Ők megcsinálnák

Közben a Wing Zrt. ingatlanvállalkozás jelezte, hogy korszerű vidámpark létrehozását tervezi Budapesten a IX. kerületben, közvetlenül a Duna-parton. A szórakoztató attrakciók mellett vendéglátó egységek, szálloda- és konferencialétesítmények, nemzetközi hajókikötő létrehozására nyílna lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik