Belföld

Orbán: nem lesz tandíj

orbán viktor (orbán viktor, )
orbán viktor (orbán viktor, )

A jobbikos Dúró Dóra kérdésére válaszolva a kormányfő kijelentette, „semmilyen fizetési kötelezettség nem zárhatja el egyetlen fiatal előtt sem a felemelkedés útját".

A tandíj és a diákhitel nem keverendő össze – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában, a jobbikos Dúró Dóra kérdésére. Az ellenzéki képviselő arra hívta fel a kormányfő figyelmét, hogy a 2008-as népszavazás előtt a tandíj eltörlése mellett kampányolt, és azt mondta, sosem nyugszik bele, hogy Magyarországon tandíj zárja el a gyermekek elől a felemelkedés lehetőségét, kormányra kerülve viszont a tandíj „általánossá tételét helyezi kilátásba”.

Válaszában a miniszterelnök felsorolta a fiatalok magyarországi munkavállalása érdekében hozott kormányzati intézkedéseket, közte a munkahelyvédelmi akciótervet, majd kijelentette: „Tandíj nem lesz, semmilyen fizetési kötelezettség nem zárhatja el egyetlen fiatal előtt sem a felemelkedés útját.” A kormány a diákhitelen és az állami ösztöndíjon keresztül minden egyes diákot támogatásban részesít – tette hozzá.

Dúró Dóra szerint azonban lehet önköltségnek nevezni a tandíjat, „attól még a társadalmi hatása ugyanaz lesz, mintha tandíjnak neveznénk”. A politikus ezután átadta Orbán Viktornak a Jobbik ifjúsági tagozatának a diákhitelről szóló kiadványát.

Orbán Viktor viszontválaszában azt mondta, „a tandíj az a fizetendő összeg, amelyet ha a diák nem tud letenni, nem járhat iskolába”. Ezzel szemben – folytatta – a diákhitel olyan rendszer, amellyel „mindenki járhat iskolába, a tanításának költségeit az állam előre kifizeti”, a visszafizetést pedig halasztottan, nagyon alacsony kamattal teszi lehetővé.
„A tandíj és a diákhitel nem keverendő össze. Meg fogják látni, a végén több magyar diák jár majd iskolába az új rendszerben, mint járt a régiben” – fogalmazott a miniszterelnök.

Osztolykán Ágnes (LMP) szintén a tandíjjal kapcsolatban szólalt fel. Felhívta a figyelmet arra, hogy idén 22 százalékkal, 32 ezerrel csökkent a felsőoktatásba felvételizők száma. Emlékeztetett a miniszterelnök által 1998-ban elmondottakra, miszerint nem fordítanak hátat a tanulni vágyó fiataloknak, és azt is kijelentette: a nehéz sorsú diákoknak nincs lehetőségük bejutni a felsőoktatásba.

Orbán Viktor válaszában hangsúlyozta: sem falusiak, sem cigányok nincsenek kizárva a felsőoktatásból. Becsapásnak nevezte azonban azt, ha olyan képzést nyújtanak a diákoknak, amellyel a végzettek nem tudnak elhelyezkedni. Kijelentette: a kormány tiszta vizet önt a pohárba az által, hogy azt kívánja tanítani, aminek értelme van.

A miniszterelnök minden falusi, minden cigány és nem cigány származású diákot arra biztatott, hogy tanuljon a felsőoktatásban.

A nehéz sorsú fiatalok felsőoktatásba jutásának nehézségeiről szólva közölte: érti a problémát, de a bekerülési ponthatárt a felsőoktatás világa határozta meg. Azt üzente ezen embereknek, hogy ha be tudnak kerülni egy egyetemre vagy főiskolára, a taníttatásért nem kell fizetni, mert azt a diákhitel központ automatikusan átutalja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik