Belföld

Van, ahol csak a tandíj felére elég a diákhitel

egyetem-corvinus (felsőoktatás, )
egyetem-corvinus (felsőoktatás, )

Elvileg minden hallgató finanszírozhatja tanulmányi költségeit a Diákhitel 2-ből, de kiderült, vannak kivételek. A Corvinuson sokaknak a hitel mellett saját zsebükből is százezreket kell előteremteniük tanulmányaik megkezdéséhez.

Néhány napja a Tékozló Homár írta meg, hogy a Corvinus Egyetem egy önköltséges szakán a tandíjat két részre bontották, egy normál önköltségi részre és a nyelvi hozzájárulás részre. Az ide jelentkezett hallgatók a bejegyzés szerint gyakorlatilag a beiratkozáskor tudták meg mindezt a Diákhitel Központtól. A baj csak az, hogy a nyelvi hozzájárulást nem lehet a diákhitelből finanszírozni. Ha tehát be akarnak iratkozni az adott szakra, akkor a 690 ezer forintos tandíj felét saját zsebből kell kifizetniük.

Amikor jelentkeztek a hallgatók, bevállalták, hogy a diákhitel segítségével óriási adósságba verik magukat, hogy kifizethessék a képzést. (Nyilván sokan mást nem is tehettek, nem volt lehetőségük zsebből kifizetni a tandíjat.) Most viszont azzal szembesültek, hogy valamilyen okból mégiscsak fizetniük kell, méghozzá néhány napon belül.

Nyelvi hozzájárulásra nem fordítható a hitel

A corvinusos tandíjkonstrukcióról tud a Diákhitel Központ is. Mint az FN24 kérdésére írták, más felsőoktatási intézmény kapcsán eddig nem, de a Corvinus esetében jelezték, hogy az egyetem a képzési költség mellett egy hasonló összegű hozzájárulást is kért a hallgatóktól egyes szakokon.

A jogszabályok szerint a Diákhitel 2 „kizárólag a felsőoktatási intézmények részére fizetendő képzési költségre fordítható. Pontosan a felsőoktatási intézményeknek a hivatalos tájékoztatóban (Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2012. szeptemberben induló képzések érettségizettnek; Mesterképzések felsőoktatási felvételi tájékoztatója 2012) közzétett képzések önköltségi összegeire vonatkozik. Amennyiben bármely intézmény a képzési költség mellett egyéb díjat is meghatároz, annak Diákhitel 2-ből történő finanszírozására nincsen lehetőség.”

Amennyiben bizonyos szakoknál felmerül a nyelvi képzéssel kapcsolatban pluszköltség, de e díjat beszámították a meghirdetett önköltségbe, ez nem jelent problémát.

Más egyetemek is élnek ezzel

A Budapesti Corvinus Egyetem szintén megerősítette lapunknak, hogy idegen nyelven meghirdetett szakjain a képzés önköltsége mellett idegen nyelvi hozzájárulást is fizetnek a hallgatók. Ez azonban, mint írják, más intézménynél is bevett szokás. Ennek a konstrukciónak – Szántó Zoltán oktatási rektorhelyettes szerint – alapvetően az az oka, hogy az idegen nyelvű képzések több éve kialakult teljes képzési díja messze meghaladja a képzési önköltségnek a fenntartó által 2011-ben megszabott felső határát.

A Budapesti Corvinus Egyetem egyik legnépszerűbb szakán, az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon, amelyre évek óta csak a legmagasabb felvételi pontszámmal lehet bekerülni, az önköltség 350 ezer forint félévente, az idegen nyelvi képzési hozzájárulás 340 ezer. Míg az első tétel a Diákhitel 2-ből teljes mértékben fedezhető, addig a második tétel csak 250 ezer forintig fedezhető a szabadon felhasználható Diákhitel 1-ből. Ezt a problémát a Corvinus hivatalosan jelezte az illetékeseknek.

Tudhatták volna

Ha a felvételizők alaposan tanulmányozták a felvételi tájékoztatót, akkor – ellentétben a Tékozló Homár-bejegyzésben sugalltakkal – nem érhette váratlanul őket az idegen nyelvi hozzájárulás, azt ott több szaknál, ha nem is kiemelten, de feltüntette a Corvinus. Érdekesség, hogy számos idegen nyelvű szaknál nincs külön nyelvi hozzájárulás, azaz ott beépült a képzési költségbe.

A probléma abból adódik, hogy erre nem fordítható a Diákhitel 2. Azaz, az ilyen szakoknál biztosan nem érvényesül az az Orbán Viktor által hangoztatott elv, amely szerint az állam minden egyes magyar diák számára biztosítja annak lehetőségét, hogy saját maga finanszírozhassa a tanulását a diákhitelen keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik