Belföld

Szent Mihály-napi fesztivál Hódmezővásárhelyen

Szombati vigasság: birkaételek, dörölye minden mennyiségben, országos komondor versennyel és dorombtalálkával.

A pásztorok és a szervezők a hagyományos paraszti ételkultúra és életmód rajongóit és érdeklődőit várják a vásárhelyi Árpád utcai Népművészeti Házba és környékére, az egész napos vigasságra.

A szeptember 29-ei, szombati Mihály napot a gazdasági év fordulójának is tartják a népi hagyományban: régen ugyanis a tavasztól-őszig a réteken, szabadon legeltetett állatokat ilyenkor hajtották haza a pásztorok, akik ezen a napon számoltak el, kapták meg jussukat és szegődtek újra. Mindezt már pénzzel a zsebükben mulatságokkal ünnepelték meg. Így ezen a napon kezdődött az úgynevezett kisfarsang ideje,  és a lakodalmak őszi időszaka, amely Katalin napjáig, november 25-ig tartott.

Mihály napja a vallási kultúrában Szent Mihály arkangyal ünnepe is, aki a népi hagyomány szerint a túlvilágra költöző lelkek kísérőtársa, bírája is – mondta el a Szeged24-nek a vásárhelyi fesztivál hátterében húzódó tudnivalókat a Tornyai János Múzeum sajtóreferense.

A vigasságon a “Mindönt, ami birka” címmel meghirdetett főzőversenyen készült pásztorételeket kóstolhatunk: birkát mindenféle módon tálalva. A másik versengésen pedig dörölyéket ehetünk: hagyományos vásárhelyi túrost, szilvalekvárost és ország más tájegységein divatos töltötteket. A harmadik megmérettetésre “vásárhelyikumokkal” lehet nevezni. A versenyek finomságait egy tíz tagú zsűri bírálja, mely a nap végén eldönti: kik nyerik a “fakanalak lovagjai” elismerést.

Komondor simogatás egy korábbi vásárhelyi fesztiválon

A tájházban a legnagyobb testű, őshonos pásztorkutyánk országos fajtaversenyét is megnézhetjük, melyen csaknem félszáz, szebbnál-szebb komondor vonul fel a “kifutón,”  a zsűri előtt. A közismerten hűséges kutyákról a pásztorok azt tartják, hogy a kutyák nem csupán a nyájat, az embereket is védelmezték: akár farkas-hordákkal szemben is felvették a harcot. 

A Népművészeti Ház tisztaszobájában pedig doromb találkozóra kerül sor, ahol a különleges száj-hangszer szerelmeseinek rendeznek találkozót. Emellett néptánccal, vásári forgataggal , a legisebbeket pedig bábszínházzal szórakoztatják. A napot az Ördögfű zenekar koncertje zárja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik