Belföld

Emmi száműzi a transzzsírt

sült burgonya (sült krumpli, )
sült burgonya (sült krumpli, )

Jogszabályban tiltaná a túlzottan magas transzzsírtartalmú termékek forgalmazását az Emberi Erőforrások Minisztériuma - írja a Népszabadság.

A lap több, egymástól független piaci forrás által megerősített információja szerint a még formálódó rendelettervezet 2014 tavaszától tiltaná meg az olyan termék forgalomba hozatalát, amelyben a transzzsírok aránya meghaladja a 2 százalékot.

A növényi alapanyagokból hidrogénezéssel előállított mesterséges transzzsírokat a kenyéren kívül több pékáru, gyorséttermekben sütött ételek, valamint nagy zsírtartalmú édesipari termékek (kakaós tejmassza, nápolyi, töltött kekszek), továbbá levesporok tartalmazzák. A transzzsírtól a termék krémesebb állagú lesz, gyorséttermekben pedig azért használják, mert az ezt tartalmazó olajban gyorsabban és ropogósabbra sül az étel.

A transzzsírok az orvosok szerint súlyosan károsítják a szív- és az érrendszert. A Magyar Kardiológusok Társasága által alapított Magyar Nemzeti Szívalapítvány úgy véli, évente ezer életet lehetne megmenteni Magyarországon az adalék betiltásával.

Bélai Krisztina, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára a Népszabadságnak elmondta, hogy a gyártók egyetértenek a transzzsírok csökkentésére irányuló törekvéssel, ám úgy vélik, a korlátozás bevezetéséhez hosszabb időre lenne szükség, hiszen termékek receptúráját, egyes esetekben gyártási technológiáját is meg kell változtatni.

A Hír24 korábban elkészítette nagy vaj- és margarintesztjét. Akkor a Népegészségügyi Termékdíj (chipsadó) adózandó termékkörének bővítését emlegette a sajtó. Szócska államtitkár csak azt erősítette meg, hogy bővül a megadóztatott termékek köre, de konkrétumokat nem mondott.

Az egyik legnagyobb élelmiszereket, kozmetikumokat és tisztítószereket forgalmazó és gyártó vállalat nem sokkal később közleményben hívta fel a fogyasztók a figyelmét arra, hogy az általuk forgalmazott margarinok transzzsírsav tartalma jóval alatta van a WHO által javasolt határértéknek. Kiemelték: termékeik nem hidrogénezett növényi olajokból készülnek, és „messzemenően teljesítik az Egészségügyi Világszervezet elvárásait”.

Az Egészségügyi Világszervezet 1%-ban határozza az elfogyasztott transzzsírok maximális értékét, ez azt jelenti, hogy a napi energiabevitel 1%-a származhat transzzsírokból. Ha egy átlagos felnőtt nő 2000 kcal-t fogyaszt el naponta, akkor ennek egy százaléka, azaz 20 kalória származhat transzzsírból, ez körülbelül 2 grammnyi transzzsírnak felel meg.

Kutatók a transzzsírokat összefüggésbe hozták már:

– szívbetegségekkel

– a cukorbetegséggel

– és az elhízással is.

Az oregoni Health&Science Egyetem orvosai szerint – amellett, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, hosszú távon csökkenti az agy térfogatát, így befolyásolja a kognitív képességeket is. Egy szóval nagyban befolyásolja az agyteljesítményt és a gondolkodást is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik