Élet-Stílus

Károsítja az agyat a sült krumpli

Íme egy újabb érv, hogy kipróbáljuk magunkat a konyhában és messzire kerüljük a gyorséttermeket.

A transzzsírokat már régóta ismerik a táplálkozási szakemberek és az orvosok is, sőt! Telítetlen zsírsavakként néhány éve már a köztudatba is beépültek, de korántsem a jótékony hatásuk miatt. A transzzsírok, melyek elsősorban az élelmiszerek készítése közben keletkeznek, nagy mennyiségben nemcsak a szívet, de az agyat is károsítják.

Az első számú közellenség a transzzsír:
A telítetlen zsírsavaknak ezt a fajtáját összefüggésbe hozták már:
szívbetegségekkel
– a cukorbetegséggel
– és az elhízással is.
Számos országban ma már rendelet szabályozza, hogy mennyi kerülhet belőle az élelmiszerekbe. Különösen a hidrogénezett növényi olajokban van sok a transzzsírokból.

A margarinokban és a zsírban, olajban sütött ételekben bőven akad ebből a zsírfajtából, ami – most az oregoni Health&Science Egyetem orvosai szerint – amellett, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, hosszú távon csökkenti az agy térfogatát, így befolyásolja a kognitív képességeket is. Egy szóval nagyban befolyásolja az agyteljesítményt és a gondolkodást is.

És mégis, hogy jönnek képbe a gyorskaják?

Nos, hiába vannak már próbálkozások arra vonatkozóan, hogy a gyorséttermek menüjéből – és ne csak az étlapjáról – egyszer és mindenkorra száműzzék ezeket a káros zsírsavakat, egyelőre csak néhány helyen, például New Yorkban és Svájcban működik a dolog. Az éttermek zömében továbbra is ott a sült krumpli, a palacsinta és a goffri is, ami bőségesen tartalmaz egyebek mellett transzzsírokat is. Hogy a pluszkalóriákról már ne is beszéljünk.

Néhány étel, amivel nem árt vigyázni:
1. sült krumpli
2. bármi, ami zsírban vagy olajban sül
3. palacsinta
4. margarin
5. süteményekre készült krémek
6. sült csirke
7. fagylalt
8. mikrós popcorn
9. vörös húsok
10. kekszek

A túlzott zsírfogyasztással nemcsak Amerika és Európa nyugati fele bajlódik, nálunk Magyarországon sem túl optimális a helyzet. A lakosság zsírfogyasztása legnagyobb részét, vagyis körülbelül a negyedét a húsok, míg 20%-át a sütemények és az édes, zsírban sült tészták teszik ki. Ezután következnek csak a vaj és tejtermékek és a zöldségek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik