Belföld
nav (nav, adó, szja, adózás, )

NAV: 55 milliós bírság a Dél-Alföldön

24.hu
24.hu

2012. 09. 28. 10:48

A nyári ellenőrzés-sorozatban a Dél-Alföldön 55 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki az adóhatóság emberei és hét esetben bezáratták az ellenőrzött üzletet.

Jegyinák Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense elmondta: a feketefoglalkoztatás is jelentős volt, az ellenőrzések csaknem 42 százalékánál állapították meg a bejelentés nélküli tevékenységet.

A NAV adóellenőrei Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye teljes területére kiterjedő, két hónapig tartó akcióban fokozott ellenőrzéseket tartottak a nyári időszakra jellemző tevékenységeket végző, szezonális termékeket árusító adózók, valamint a szabadidős szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások körében. Az ellenőrzés sorozat nagyságát jól szemlélteti, hogy az ellenőrök több mint 1400 ellenőrzést hajtottak végre a különböző fesztiválokon, rendezvényeken, strandokon, horgásztavaknál, kalandparkokban, sétarepülő és sétahajó szolgáltatást nyújtóknál.

A vizsgálatok tapasztalata alapján a vállalkozások közel egynegyede nem adott nyugtát vagy számlát a próbavásárlások során, valamint az ellenőrzések 42 százalékánál bejelentés nélküli foglalkoztatást állapítottak meg. Jelentős mulasztásokat az éjszaka is üzemelő vendéglátóhelyeken, diszkókban, valamint a horgásztavakat üzemeletető vállalkozók ellenőrzésénél tártak fel.

Mivel a jogszabályok szerint az adóhatóság nyugta- vagy számlaadási kötelezettség elmulasztása, valamint be nem jelentett foglalkoztatott alkalmazása esetén is 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki, illetve újbóli mulasztás esetén a vállalkozó üzletét 12 napos lezárással szankcionálhatja, így összességében a dél-alföldi régióban csaknem 55 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki a két hónap alatt, valamint hét vállalkozást az üzlet bezárásával sújtottak – mondta el a sajtóreferens.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.