Belföld

A médiatanács szerint a Klubrádió nem nyerhet

klubrádió (klubrádió, 95.8, frekvencia, )
klubrádió (klubrádió, 95.8, frekvencia, )

A harmadik jogerős bírósági ítélet után sem enged a médiatanács. Szerintük az ítélet nem teszi érvenyessé a rádió pályázatát.

Nincs olyan bírósági ítélet, amely kimondaná a Klubrádió pályázatának alaki érvényességét – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa pénteken az MTI-vel. A médiatanács közleménye hangsúlyozza, hogy ha lenne ilyen ítélet, akkor nem lenne törvényes akadálya annak, hogy nyertese legyen a pályázatnak.

“A Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás vezetőjének nyilatkozatával szemben egyetlen olyan bírói ítélet sem létezik, amely kimondaná a Klubrádió pályázatának alaki érvényességét” – áll a testület szóvivői irodája által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Hozzáteszik, “ha létezne ilyen ítélet, nem volna törvényes, jogállami akadálya annak, hogy érvényes nyertese legyen a pályázati eljárásnak.”

Az alaki érvényesség kritériumaira vonatkozó “Klub-szabályt” épp a Klubrádió által a pályázat eredeti nyertese ellen indított per során vezette be a bíróság, melyben maga a Klubrádió vitatta a nyertes pályázat alaki érvényességét – olvasható a közleményben.

Mint írták, a probléma az, hogy a Klubrádió kezdeményezésére bevezetett “Klub-szabálynak” a Klubrádió pályázata sem felel meg. Ráadásul a “Klub-szabály” alkalmazása tekintetében az elmúlt időszakban konzekvens bírósági ítéletek sora született, melyekben más rádiók frekvenciapályázatának alaki érvénytelenségét állapította meg a bíróság.

A médiatanács “sajnos nem rendelkezik akkora szabadsággal, mint a Klubrádiót működtető üzleti vállalkozás tulajdonosa”, így nem tekinthet el sem a tényektől, sem a “Klub-szabály alapján meghozott konzekvens bírói ítéletektől, sem a törvényi előírásoktól” – fogalmaztak.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a médiatanács már hatszáz napja teszi lehetővé a Klubrádió számára, hogy zavartalanul folytathassa műsorszolgáltatását. A médiatanács biztos abban, hagy “a kialakult vitás helyzet ellenére, a Klubrádiót üzemeltető üzleti vállalkozás tulajdonosa is kizárólag az ügy törvényes és jogállami megoldásában érdekelt” – olvasható a közleményben.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán eljárási szabálytalanság miatt hatályon kívül helyezte a médiatanács azon határozatát, amellyel az alaki okok miatt érvénytelenítette a Klubrádiónak a 95,3 MHz-es budapesti körzeti frekvenciára benyújtott pályázatát.

A bíróság kimondta: mivel a médiatanács korábban már tartalmilag érvényesnek nyilvánította a pályázatot, nem hozhat azzal ellentétes döntést azáltal, hogy később megállapítja a beadvány alaki érvénytelenségét. A döntés jogerős.

A médiatanács szóvivői irodája a bírósági döntés után azt közölte: az elmúlt időszak konzekvens bírósági határozatai egyértelművé teszik, hogy a “Klub-szabály” a Klubrádióra is érvényes, ezért eredménytelenné kell nyilvánítani a 95,3 MHz-es budapesti körzeti rádiós frekvenciára kiírt pályázatot, mivel nincs érvényes pályázat.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója szerint viszont, miután csatornája háromszor nyert pert a médiatanáccsal szemben, a hatóság nem tehet mást, mint hogy a pályázati eljárásban a pontozás alapján másodikként végző Klubrádiót nyilvánítja nyertesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik