Belföld

Vörös-fehér Kárpát-medence

bor (bor, )
bor (bor, )

Manapság, amikor oly sok településen tartanak boros rendezvényt, ha valaki nagyot akar dobni, akkor valami kuriózummal kell előrukkolnia. Így lesz ez az első székesfehérvári bormustrán is.

A székesfehérvári Hiemer-házban 80 borászat 200 bora, köztük 75 tradicionális magyar fajta mutatkozik be szeptember 28-án, pénteken. Kertész Zoltán, az etyeki Kertész Családi Pincészet vezetője, az esemény egyik főszervezője a hvg.hu-nak elmondta, hogy a magyar átlagfogyasztó ma már alig ismeri a hagyományos, Kárpát-medencei fajtákat, így ezeket szeretnék bemutatni, népszerűsíteni.

A bormustrán meg lehet kóstolni többek között a fehér és a vörös bakatort, a barátcsuhát, a biancát, a csabagyöngyét, a csillámot, a csomorikát, az ezerfürtűt, a fekete járdoványt, a góhért, a kunleányt, a messiást, a pintest, a vörösdinkát és a zeust.

A 3500 forintos belépő ellenében délután 5 és este 10 óra között merülhetnek el az érdeklődők a Kárpát-medencei borok világában, miközben szakemberek több előadást is tartanak a magyar szőlőfajtákról.

Az udvaron agárdi pálinkákkal és Törley-pezsgőkkel lehet lazítani, a belépő árában pedig a korlátlan borfogyasztás mellett benne van egy mangalicatermékekből összeállított ételkóstoló is. Az esemény fővédnöke id. Kamocsay Ákos borász és Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik