Belföld

Vitézségét magyarázza Mága Zoltán

mága-zoltán (Mága Zoltán)
mága-zoltán (Mága Zoltán)

Mága Zoltán szombat óta a Vitézi Rend tagja, emiatt annyi – általa politikainak minősített – támadás érte, hogy vasárnap hosszú nyílt levélben magyarázta meg döntését – írja a nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Mága Zoltán roma hegedűművészt szombaton avatták vitézzé a fóti plébániatemplomban. Tagsága a Horthy Miklós által alapított Vitézi Rendben akkora felháborodást keltett, hogy már vasárnap hosszú nyílt levélben válaszolt az őt ért vádakra – olvasható a nepszava.hu oldalon.

Eszerint azért fogadta el a felkérést, hogy hidat építsen a társadalmi csoportok között, annak ellenére, hogy tisztában volt vele, hogy Horthy Miklós személye ma is megosztja a társadalmat. Védekezésül kiemelte a Vitézi Rend eszmeiségének több pontját, mely szerint a pártoktól független szervezet „napjainkban egyesületi formában működik, és nem politizál”. Mint írja, hosszas mérlegelés után végül az győzte meg, hogy „A Vitézi Rend soha nem volt szélsőséges, vagy fasiszta szervezet. Az Országos Vitézi Szék visszavonhatatlanul és határozottan megtiltja a Rend tagjainak, hogy a szélsőséges mozgalmakban bármely néven nevezendő módon részt vegyenek. Akik e rendelkezéseknek alávetni nem tudják magukat, vonják le a magatartásuk konzekvenciáját és lépjenek ki a Rendből. Ellenkező esetben fegyelmi úton távolíttatnak el” – idézte a honlapon olvasható szöveget.

A roma zenész az őt ért kritikákat nemtelen politikai támadásnak minősítette, és nem mond le tagságáról. A szombati misével egybekötött ceremónián Mága mellett Bencsik András Magyar Gárda-alapítót is vitézzé avatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik