Belföld

Vízen koncertezett Mága Zoltán

mága-zoltán (Mága Zoltán)
mága-zoltán (Mága Zoltán)

A Czinka Panna Roma Kultúrest idei sztárvendége Mága Zoltán volt, aki július 1-jén egy varázslatos műsorral kápráztatta el a győri közönséget. A nyári forróság ellenére zsúfolásig megtelt a Víziszínpad nézőtere.

Győrben nagy kultúrája van a cigányzenének, ami nagyban köszönhető a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület áldozatos munkájának is. A társaság minden évben egy nagy volumenű kultúrestre csábítja a városban élőket, idestova 8 esztendeje. Szervezésük eredményeként ellátogatott már a megyeszékhelyre Bangó Margit, a 100 Tagú Cigányzenekar, Kállai Kiss Ernő és a Rajkó Zenekar is. Idén pedig nem más, mint Mága Zoltán fogadta el a meghívást, aki a Víziszínpad miliőjében koncertezett vasárnap este. „Nagy öröm számunkra, hogy városunkban a mai napig ilyen nagy hagyománya van a cigányzenének. Nagyon sok győri művész játszik például a 100 Tagú Cigányzenekarban, akikre méltán lehetünk büszkék, és akik tovább viszik a roma kultúra jó hírét. Ezért hoztuk létre mi is az egyesületünket, hogy ez a fajta kultúra ne vesszen feledésbe” – mondta a Győr24-nek Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület titkára.

A magyar melódiákban gazdag, közel 2 órás produkció egyúttal Mága Zoltán 100 részes koncertsorozatának egyik állomása is volt, Győr volt a turné harmadik helyszíne. A Hegedűvarázs névre keresztelt roadshow tulajdonképpen egy jótékonysági kezdeményezés annak érdekében, hogy népszerűsítsék a magyar zenei kultúrát, azon belül is a népzenét. Persze ennek a mostani akciónak már korábban volt egy sikeres kísérlete, az akkor, szintén 100 állomást lefedő, templomokban és székesegyházakban rendezett koncertsorozat, bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is. „Hála a jó istennek, amikor 2009-ben elindítottam a turnémat, annak nagy sikere volt, jó eredménnyel zártuk a missziónkat. Több mint 100 millió forint értékben sikerült támogatnunk a bajba jutott honfitársainkat. Nagycsaládosokat, intézményeket, hősi halált halt rendőrök és katonák családtagjait támogattuk. A magyar közönség szeretete olyan sok erőt adott, hogy úgy döntöttem egy újabb hasonló kezdeményezést indítok útjára. Most persze nem templomokban fogunk játszani a zenekarral, hanem szabadtéri színpadokon, művelődési házakban és sportcsarnokokban. Célom pedig nem más, mint az, hogy népszerűsítsük szerte a világban a nagy magyar zeneszerzők remekműveit” – hangsúlyozta portálunknak a számtalan díjjal büszkélkedő hegedűművész, akit nemrégiben Budapest díszpolgárának is megválasztottak.

Mága Zoltánban persze nem kellett csalódnia a győri közönségnek, a művész jócskán koptatta a hangszer húrjait, pedig a kánikula nemcsak a nézőket, hanem a művészt és a zenekart is próbára tette. De a zene kárpótolta a kíváncsiskodókat, sokan a koncert után úgy nyilatkoztak a Győr24-nek, hogy kár lett volna kihagyni ezt a csodás estet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik