Belföld

IMF-tárgyalások: Rogán kipakol

IMF_logo(210x140)(2).jpg (imf)
IMF_logo(210x140)(2).jpg (imf)

Másfél hét múlva elárulja, mit ígértek az IMF-nek. De előtte karóba húznák a szocikat a 2008-as egyezségért.

A Fidesz frakcióvezetője a parlament gazdasági bizottságának október 1-jei ülésén kész tájékoztatni az ellenzéki képviselőket és a nyilvánosságot arról, hogy mit tartalmaz a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Bizottságnak szerdán levélben megküldött kormányálláspont. A magyar tárgyalódelegáció tagja, Rogán Antal azt követően beszélt erről, hogy napközben az MSZP és az LMP politikusai is sürgették a kormányt, tegye nyilvánvalóvá, mit gondol az egyeztetésekről.

A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor hangsúlyozta: a miniszterelnök és a kormánypárti képviselőcsoport az elmúlt hetekben értésre adta, hogy milyen egyezséget akar tető alá hozni. „Nem támogatjuk a nyugdíjcsökkentést, a bércsökkentést, az ingatlanadót és a megszorításokat. Nem a 2008-hoz hasonló megszorító, hanem új, növekedést támogató IMF-megállapodásra van szükség” – jegyezte meg Rogán.

Múltidézés

Arra is kitért, hogy a gazdasági bizottság jövő szerdai ülésén tárgyal a 2008-as szerződésről. Rogán úgy véli: a Gyurcsány-kormány nem mondta meg a közvéleménynek, hogy a valutaalapnak megígérték a nyugdíjak csökkentését, a pedagógusok, az orvosok, az ápolónők és a köztisztviselők bérének mérséklését, az általános értékalapú ingatlanadót, és további, a magyar családokat sújtó megszorításokat.

Hozzátette: a bizottság ülésén szívesen látják a szocialista Szekeres Imrét és Mesterházy Attila MSZP-elnököt is, hogy magyarázatot adjanak arra, „miniszterként és frakcióvezetőként miért szavazták meg a nyugdíjak és a bérek csökkentését, az ingatlanadót, valamint a többi megszorítást”.

Nem tudni, mikor folytatják

Megérkezett a magyar kormány válasza az Európai Bizottsághoz az IMF/EU-tárgyalások ügyében – közölte a brüsszeli bizottság magyarországi képviseletének vezetője egy csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésen. Szűcs Tamás szerint most tanulmányozzák az összeállítást, ezután döntenek arról, hogy folytatódnak-e a megbeszélések, és ha igen, akkor mikor.

Varga Mihály az M1 Az este című műsorában szerdán úgy fogalmazott: valószínűleg a Nemzetközi Valutaalap október eleji közgyűlését követően tudják majd érdemben folytatni a pénzügyi mentőhálóról szóló egyeztetéseket.

A tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter korábban elmondta, a levél az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához illeszkedő javaslatokat tartalmaz. Megjegyezte, hogy a tárgyalópartnerek eltérően ítélik meg a gazdaságpolitikai folyamatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik