Belföld

Fejér Megyei Civil Információs Centrum működik a megyeszékhelyen

Szeptember 19-én, szerdán rendezték a Fejér Megyei Civil Információs Centrum projektnyitó ünnepségét a Fehérvári Civil Központban, melyet miniszteri döntés értelmében az Echo Innovációs Műhely közhasznú egyesület működtet 2014. végéig az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával.

Az ünnepség vendégeként Belánszky-Demko Zsolt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Konzultáció Főosztály főosztályvezetője, Vargha Tamás, országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Brájer Éva, országgyűlési képvisel, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere vett részt.

Vargha Tamás, a Fejér megyei Civil Információs Centrum projektnyitó rendezvénye kapcsán elmondta: „ A megye szempontjából fontos szakmai szolgáltató intézmény jött ezzel létre, melynek legfontosabb feladata a partnerségek segítése a gazdasági szektor, az önkormányzati szektor és a civil szféra között. Számos közös képzés, az államigazgatás és a civilek felkészítése az új civil törvényre, szakmai konferenciák, adatbázisok, tanácsadó szolgáltatások, járási szintű szakmai segítségnyújtás is szerepel a tevékenységek között.

A Civil Információs Centrum fontos szövetségese lesz a megyei fejlesztési munkának és a megyei önkormányzatnak is a jövőben. A legfontosabb feladat, hogy a megyei partnerségeken keresztül a megyében élők életminősége fog növekedni.” – hangsúlyozta az elnök.

A köszöntők után előadások hangzottak el: A Fehérvári Civil Központ, mint civil szolgáltató intézmény címmel Borján Péter, Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft ügyvezetője,   Közös utakon. Államreform és a partnerség fejlesztése Fejér megyében címmel Zugor Zsuzsanna, Echo Innovációs Műhely elnöke valamint   A Megyei Civil Információs Centrum szolgáltatásai 2012-2014 címmel Sárszegi Brigitta, Civil Információs Centrum szakmai koordinátora előadásában.

A projekt célcsoportja többféle szervezeti csoportból tevődik össze. Fő cél a közigazgatás, a vállalkozói és a civil szektor közötti együttműködésen alapuló partnerség kialakítása az államreform operatív program támogatásával a törvényben meghatározott civil információs centrum hálózaton keresztül. A célcsoport nagyságát tekintve a megyében több mint 100 önkormányzat, 1900 társadalmi szervezet, 65 közigazgatási szerv és 950 kamarai tag, továbbá 17000 kamara által regisztrált vállalkozás van.

Elérni kívánt általános cél, a civil szervezetek és a megyei, települési, a kisebbségi önkormányzatok, valamint a vállalkozók együttműködésének támogatása a Civil Információs Centrum kompetenciafejlesztő és tanácsadó szolgáltatásai által, a szélesebb nyilvánosság biztosítása a megyében működő civil szektor számára, hogy teljes körű információhoz juthassanak az együttműködések céljáról, szerepéről, tartalmáról és megvalósulásáról.

Konferenciákon, workshopokon, jó gyakrolatok bemutatásán és terjesztésén keresztül cél az intézményesített partnerségi megoldások támogatása is. Végezetül elérni kívánt cél, hogy a civil támogatottság, partnerség kialakítása érdekében a közigazgatásban és a velük partnerségben működőket közös képzéseken keresztül is segítsük az együttműködés fejlesztése érdekében.

Számszerűsített várt eredményként a projekt időszak alatt 200 főt vonunk képzésbe, legalább 35 partnerrel alakítunk ki szerződéses együttműködési viszonyt, 120 célzott rendezvényt szervezünk a célok elérése érdekében, melyeken legalább 1100 fő vesz részt. Várt eredményként a bevont tanácsadók 2100 tanácsadói órát teljesítenek.

A széles körű partnerségben a civil szervezetek, megyei és helyi önkormányzatok, közigazgatás intézmények, egyházak, média és gazdasági szereplők számára egyaránt szakmai szolgáltatásokat nyújtunk, illetve partnerségeket generálunk a törvény által előírt feladatok és a normaszöveg szellemisége alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik