Belföld

Ezzel szorongatta meg Tarlós Vitézyt

vitézy dávid (vitézy dávid, )
vitézy dávid (vitézy dávid, )

Egy belső vizsgálati jelentés szabálytalanságokat talált a Budapesti Közlekedési Központ működésében. Az origo megszerezte az irományt, ami nyár eleje óta megvan, de még nem terjesztették a Fővárosi Közgyűlés elé.

A jelentésben Indokolatlanul kötött szerződésekről, nem hasznosuló jogi tanácsokról, szabálytalan tankolásról és eltűnt számlákról is írnak. 2011-ben 37,1 millió forintot költött a BKK ügyvédi megbízásokra és jogi, közjegyzői szolgáltatásokra, holott a cég jogi igazgatósága “megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel rendelkezik”. A jelentés szerint a megállapodások alapján történt kifizetések “teljesítési igazolásai részben indokolatlan feladatellátást mutatnak”.

A fővárosi ellenőrök hozzáteszik, hogy ez a szerződéskötési gyakorlat kockázatos. A BKK erre a lapnak úgy reagált: “A jelentés valóban felhívta a figyelmet az ügyvédi irodákkal történő szerződéskötés kockázatos voltára, azonban meg vagyunk győződve arról, hogy a 2010 ősze és 2012 tavasza közötti feladataink olyan egyedi és rendkívül speciális szakértelmet igénylő feladatok, melyekre nem célszerű, gazdaságos állandó jelleggel, főállásban, speciális szakértelemmel bíró jogi munkatársat foglalkoztatni.”

Üzleti megbeszélés 34 ezerért

A jelentés szerint előfordult, hogy a BKK-sok ugyanis úgy vásároltak benzint az üzemanyagkártyára, hogy a bizonylatokon nem töltötték ki, hogy ki vette az üzemanyagot, milyen rendszámú autóba és milyen kilométerállásnál. Ezek a hiányosságok “kockázatot hordoznak, mert visszaélésre adnak lehetőséget”. Mivel a BKK véleményezhette a dokumentumot, lábjegyzetben a cég jelzi, hogy új szabályozást készítenek, amely “kezelni fogja a jelentésben leírtakat”.

Egy másik esetben egy 34 ezer forintos éttermi számla kifizetését kifogásolták az ellenőrök. A jelentés szerint ugyanis egy munkatárs nem a cég hitelkártyájával fogyasztott, és utólag a pénztárból elkérte az összeget. “A dokumentumon BKV Zrt. üzleti megbeszélés szerepel, aláírás azonban nem található az igazoláson” – állapítják meg az ellenőrök.

Ezért akarták kirúgni Vitézyt

Szűcs-Somlyó Mária, a városháza sajtófőnöke a lapnak nem cáfolta a jelentés létezését, de későbbre ígért tájékoztatást. Az origo szerint a jelentés is “szerepet játszott” abban, hogy Tarlós le akarta váltani Vitézy Dávidot a BKK éléről. A Fidesz-frakció azonban megvédte, így a vezérigazgató a helyén maradt.

A főpolgármester korábban az Indexnek annyit mondott a leváltás tervéről, hogy szerinte “Vitézynek a belső cégvezetés dolgában még van tanulnivalója”, ezért jó ötletnek tűnt számára a BKK-nál a szakmai és a vezetői pozíció ideiglenes szétválasztása. Felvetődött például, hogy Vitézy általános vezérigazgató-helyettes legyen, széles szakmai szabadsággal.

A BKK nem lát összefüggést Vitézy leváltásának terve és a jelentés között, mert a dokumentum nyár elején készült el, és egy helyen az szerepel benne, hogy “a BKK-nál a vezetői, irányítói kontrollrendszerek kiépítése és működtetése megfelelő”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik