Belföld

Orbán: a kabinet a béremelések kormánya

Orbán Viktor (Orbán Viktor)
Orbán Viktor (Orbán Viktor)

A miniszterelnök nem hajlandó visszatérni a 2010 előtti adórendszerhez, mert szerinte az tette tönkre az országot.

A jelenlegi kabinet a béremelések, minimálbér-emelések kormánya, a gazdasági ésszerűség határain belül – mondta Orbán Viktor azt követően, hogy tárgyalt a Liga Szakszervezetek vezetésével. Egyetértettek az érdekképviseleti vezetőkkel abban, hogy ma minden béremelés indokolt Magyarországon, de olyan gazdaságpolitikát nem szabad folytatni, amely gazdasági teljesítmény híján hitelezésből finanszírozná azt.

Megerősítette, hogy minden, az adórendszert érintő véleményt kész megfontolni, arra azonban nem hajlandó, hogy visszalépjenek annak az adórendszernek az irányába, amely tönkretette az országot. A miniszterelnök egyúttal arra kérte a szakszervezeteket, kövessék nyomon az IMF/EU-tárgyalások alakulását, és jelezzék, melyek azok a feltételek, amelyeket még elfogadhatónak tartanak, és melyek azok, amelyeket nem.

Safarov

Orbán Viktor elismerte: ő mondta ki a végső szót az azeri kiadatási ügyben, a Fidesz elnöksége nem foglalt állást a kérdésben. A Külügyminisztérium pontosan jelezte előre, milyen következményei lesznek egyik vagy másik végkifejletnek. „Semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte” – jegyezte meg a kormányfő.

Az origó értesülése szerint éles vita alakult ki a Fidesz múlt heti elnökségi ülésén a baltás gyilkos kiadatása miatt. Úgy tudják, Orbán elismerte, hogy ő adta ki az utasítást Ramil Safarov kiadására, noha tisztában volt vele, hogy előbb-utóbb szabadon engedik.

A lépés kockázataira többször figyelmeztették Orbánt, aki viszont szeretett volna gesztust tenni az azerieknek, abban bízva, hogy segíteni fognak a gyengélkedő magyar költségvetésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik