Belföld

Több száz gyógyszer ára csökken

Gyogyszerek(210x140)(2).jpg (gyógyszerek, )
Gyogyszerek(210x140)(2).jpg (gyógyszerek, )

Már szeptember végén érvényesülhet az árcsökkenés a patikákban – írja a Magyar Hírlap.

Csaknem 800 gyógyszer ára csökken a gyártói vaklicit nemrég lebonyolított újabb fordulója révén. Ez annyit jelent, hogy a szabályozás miatt ezen orvosságok jelentős részénél a betegeknek is kevesebbet kell majd fizetniük a patikában október 1-je után.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara úgy számolt, hogy a 800 készítményből 60-70 az, amelyiknek az ára az eddiginek több mint a felével, 100 pedig 25-50 százalékkal mérséklődik a verseny nyomán. Több száz orvosság ára pedig 10 százaléknál nagyobb mértékben csökken.

Az immár harmadik alakalommal megrendezett vaklicit – amikor a cégek nem tudják, hogy az adott hatású gyógyszert a versenytársaik mennyiért kínálják az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak – az úgynevezett generikus verseny lényegi eleme.

Életmentő gyógyszerek parkolópályán

Május óta egyetlen új készítmény sem kapott támogatást az egészségbiztosítótól, pedig több mint két tucat vár erre. A sorban álló patikaszerek között onkológiai, urológiai és neurológiai termékek is vannak.

A szakma szerint életekbe kerülhet, hogy nem érhetőek el az EU által tavaly törzskönyvezett pirulák – írja a Világgazdaság. Részletek itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik