Belföld

Pszichológus: érzelmileg sebzett nép vagyunk

„Érzelmileg sebzett, fapados nemzet vagyunk” – jelentette ki prof. dr. Bagdy Emőke az Érzelmek Iskolája nyitóelőadásán, amely telt házzal fogadta a pszichológiatudomány egyik legelismertebb szaktekintélyét. A Független Pedagógiai Intézet által szervezett szemináriumon a pszichológus elmondta, hogy lelki beteg nemzetünk felgyógyulhat, mégpedig az önkarbantartás segítségével.

A Független Pedagógiai Intézet megnyitotta az Érzelmek Iskolája című programsorozatát, prof. dr. Bagdy Emőke fővédnökségével. A bevezető előadás olyan nagy érdeklődést keltett, hogy szinte nem lehetett elférni a teremben. Ez is igazolta a szervezők és a pszichológus megállapítását, miszerint a program létjogosultsága és időszerűsége megkérdőjelezhetetlen.

A fővédnök szomorú tényekkel kezdte a szemináriumot, és kijelentette, érzelmileg sérült nemzet a magyar. Ugyanakkor nem festett negatív jövőt, sőt optimistán állva a tényekhez kifejtette, hogy nincs menthetetlen helyezet. Meggyógyulhatunk, méghozzá viszonylag egyszerű módon: saját magunk törődésével, gondozásával, érzelmi csiszolgatásával.

Az önkarbantartás módjának megismerésére alakult az Érzelmek Iskolája, amely minden hónap második
csütörtökén tartja szemináriumait.

„Pszichénk olyan, mint a kaleidoszkóp, amelyben egy apró mozdulat hatására minden megváltozik. Éppen ezért nincs reménytelen helyzet, mert egy kis lépés is hatalmas változást eredményezhet” – biztatta a hallgatóságot Bagdy Emőke.

„Ha elkezdünk befelé figyelni, sok érdekességet vehetünk észre. Ha naponta fél órát töltünk gondolataink mustrálásával, már könnyebben tudjuk feldolgozni a bennünk gyülemlő negatív hatásokat, amellyel már sokat tettünk saját egészségünkért. Érzelmeink tárolóedényei a sejtjeink, amelyek feltöltése már magzati korban elkezdődik. Ahhoz, hogy társadalmunk lelki egyensúlya helyreálljon, a tudás átadását már nagyon korán el kell kezdeni” – magyarázta a pszichológus.

A Független Pedagógiai Intézet a fent említett okok miatt úgy állította össze programsorozatát, hogy megszólítsa a szülőket és pedagógusokat is, akik a felnövekvő generáció fejlődésére a legnagyobb hatást gyakorolhatják. Az Érzelmek Iskolájával egyidejűleg elindult a Szülők Iskolája és a Pedagógus Akadémia is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik