Belföld

Nők lázadása a Parlament előtt

nők lázadása (nők, tüntetés, )
nők lázadása (nők, tüntetés, )

2-300-an tüntettek vasárnap délután a Kossuth téren. Szerintük a képviselők nem tesznek eleget a nők védelméért, illetve az egyenjogúságért.

A megmozduláson ott volt többek között az MSZP-s Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika, Kormos Kata és Szanyi Tibor, továbbá több LMP-s képviselő, is, így például Karácsony Gergely és Kukorelly Endre. A demonstrációt másokkal közösen Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért párt elnöke szervezte.

A tüntetéshez csatlakozott az Amnesty International Magyarország, a Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Magyar Nők Szövetsége, a Nane, az Egymillióan a demokráciáért és a Napvilág Születésház.

Abcúg Varga

A rendezvényen több felszólaló kifejezte felháborodását Varga István fideszes országgyűlési képviselő hétfőről keddre virradó éjjel, a családon belüli erőszakkal foglalkozó napirendi pont parlamenti vitájában tett kijelentése miatt. A honatya egyebek között azt mondta: „azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”. A Fidesz elhatárolódott Varga István kijelentésétől, ellenzéki pártok a képviselő lemondásáért emeltek szót.

A megmozdulás több szónoka is arról beszélt, hogy a parlamenti képviselők nem tesznek eleget a nők védelméért, illetve az egyenjogúságért. Megítélésük szerint ennek az az oka, hogy a nőket érintő kérdésekben is férfiak döntenek, ezért azt szeretnék, ha a parlamentben is több nő kapna szerepet.

A demonstráción többen felszólaltak a jogerősen fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász védelmében. Arra kérték Áder János köztársasági elnök, hogy miután a héten hivatalosan is megkapta az erről szóló kérelmet, adjon kegyelmet neki.

Győztek a civilek

Pénteken Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel. Rogán Antal ezt követően bejelentette: korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz a családon belüli erőszak önálló Btk.-tényállássá nyilvánítását szorgalmazó népi kezdeményezést.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombaton egyeztetett az akció szervezőjével, Halász Pálmával, az Élet-Érték Alapítvány elnökével, továbbá a Fidesz női tagozatának képviselőivel és LMP-s képviselőkkel.

Ezt követően közölte: még az idén benyújtják azt a javaslatot, amelynek értelmében a kapcsolaton belüli erőszak önálló tényállás lehet a büntető törvénykönyvben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik