Belföld

Áder kezében Geréb Ágnes sorsa

geréb ágnes (geréb ágnes, )
geréb ágnes (geréb ágnes, )

Megérkezett Áder János államfőhöz Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász, Geréb Ágnes kegyelmi kérvénye ügyében – erősítette meg a távirati irodának a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója.

Az államfő megfontolt mérlegelést követően hozza meg döntését – mondta Altorjai Anita. A kegyelmi döntésről szóló határozatot az ügyben első fokon eljárt bíróság kézbesíti majd az érintettnek. A köztársasági elnököt nem kötelezi határidő döntése meghozatalára.

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint a szülésznő leghamarabb a büntetés kétharmadának a letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Ezenfelül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől.

Mindeközben azonban a bába további ügyei miatt vádemelést javasolt a rendőrség, és az ügyészség be is nyújtotta vádiratát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás és kuruzslás miatt. A szülész-nőgyógyász jelenleg is házi őrizetben van.

Májusban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) engedélyezte, hogy a jogerős ítélet ellenére ne kelljen megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnesnek. A halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz a kegyelmi kérelemről.

Már a februári ítélethirdetés után többen – politikusok, civilek, szakmai szervezetek – kegyelmet sürgettek Geréb Ágnesnek.

A köztársasági elnök a kegyelemmel kapcsolatos döntése során nincs kötve semmilyen feltételhez vagy körülményhez, közvetlenül azonban nem járhat el kegyelmi ügyekben. Az elnöki határozathozatalnak minden esetben feltétele, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztést tegyen az államfőnek, aki a kegyelmi határozatához – akár elutasítja a kérelmet, akár kegyelmet ad – nem fűz indokolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik