Belföld

Árva művek nemsokára az interneten?

24.hu
24.hu

2012. 09. 15. 06:00

Az Európai Parlament hétvégén elfogadta, hogy az interneten bárki elérhesse az eddig hozzáférhetetlen alkotásokat.

Korábban a témában:

Árva műnek azokat az alkotásokat nevezik, melyeknek jogosultja azonosíthatatlan vagy ismeretlen helyen van, így ezek a művek gyakorlatilag hozzáférhetetlenek az egyszeri ember számára.

Az Európai Parlament hétvégi plenáris ülésén azonban elfogadta azt a javaslatot, amely előkészíti ezeknek a műveknek a megengedett felhasználásáról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvet -értesítette a Szeged24-et Bagó Zoltán, kalocsai néppárti uniós képviselő. Bagó Zoltán szerint így lehetőség nyílhat arra, hogy az árva műveket művelődési és oktatási célokra előzetes engedély nélkül, az interneten hozzáférhetővé tegyék.

Bagó Zoltán arról is beszámolt, hogy az úgynevezett “Európa 2020” stratégia részét képező digitális menetrend egyik kulcsintézkedése egy olyan jogi keret kialakítása, mely megkönnyíti a szerzői vagy jogi oltalom alá tartozó, de azonosítható jogtulajdonossal nem rendelkező műalkotások terjesztését.

A kalocsai politikus úgy véli: az árva művek hozzáférésével a magyar tankönyvek forrásanyaga is bővül majd, ezért szerinte ez a lépés “nagy kulturális nyeres ég a felnövekvő generációnak, “ hiszen így számos olyan mű válik elérhetővé és felhasználhatóvá, amelyre eddig jogtulajdonos híján nem volt lehetőség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.