Belföld

Egyre népszerűbb a digitális televíziózás

Terjed a digitális földfelszíni tévézés az Ipsos felmérése szerint: földfelszíni adást a háztartások 21 %-a vesz igénybe, ezen belül 260 ezer háztartás az ingyenes MindigTv digitális szolgáltatását használja.

A csaknem 3,8 millió magyarországi háztartás közül körülbelül 3,2 millióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó mintegy 600 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.

Az Ipsosnak a digitális földfelszíni televíziósugárzásról (DVB-T) készített kutatásából kiderül az is, hogy a háztartások 70 százalékában hallottak már a digitális televíziós műsorszórásra történő átállásról, de az analóg sugárzás lekapcsolásának időpontjáról nagy a bizonytalanság. A tippelők leggyakrabban 2012-t jelölték meg a lekapcsolás várható évének.
A kétezer háztartás megkérdezésével végzett kutatás szerint a MindigTV szolgáltatását igénybe vevők kétharmada korábban más fizetős tévészolgáltatást is vásárolt. Az ingyenes földfelszíni digitális MindigTv márka ismertsége 83 százalék, míg a fizetős MindigTV Extra szolgáltatásé 58 százalék a háztartások körében.

A technológiát vizsgálva az Ipsos szerint jól látható, hogy a tévékészülékek folyamatos cseréjével a dekóder használata fokozatosan visszaszorulóban van: ezt a DVB-T szolgáltatást igénybe vevő háztartások 61 százaléka használja, míg az integrált tévékészülékkel rendelkező háztartások aránya 29 százalék.

A földfelszíni sugárzást szolgáltató Antenna Hungária (AH) novemberi adatai szerint a MinDig TV csatornákat több mint 300 000 háztartás nézi, míg a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatásnak több mint 42 000 előfizetője van. A társaság a tavalyi év végétől már 50 digitális adóval sugározza a digitális földfelszíni adásokat, s ezzel a lakossági lefedettség a közszolgálati műsorokat illetően meghaladja a 98 százalékot.
A november második felében közölt adatok szerint a hét ingyenes digitális televízió- és négy rádiócsatornát kínáló, tető- vagy szobaantennával fogható MinDig TV szolgáltatás az összes háztartás körülbelül 35 százalékát éri el. Mintegy 550-570 ezer háztartás még analóg módon nézi a földfelszíni adásokat. Ezeknek a háztartásoknak akkorra kell átállniuk a digitális adásra megfelelő tv-készülékek, illetve dekóderek vásárlásával, amikor az analóg adást lekapcsolják. Ennek konkrét időpontja azonban egyelőre nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik