Belföld

Újabb fejcsere a kormányban

maruzsa zoltán (ingyenes, )
maruzsa zoltán (ingyenes, )

Maruzsa Zoltán lett az új felsőoktatási helyettes államtitkár.

Szombattól Maruzsa Zoltán ELTE-oktató az új felsőoktatási helyettes államtitkár – közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken Budapesten. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának egyetemi adjunktusa, az új- és jelenkori egyetemes történeti tanszék oktatója Kis Norbertet követi a helyettes államtitkári székben. Maruzsa Zoltán 35 éves, oktatási területe a 20. századi egyetemes történelem. Az előtte álló feladatok közül a tanárképzés átalakítását emelte ki. Maruzsa korábban felbukkant a kötcsei találkozón, ahol a felsőoktatás és az értelmiség viszonyáról beszélt.

Mint korábban megírtuk, a kormány felmenő rendszerben újra szétválasztaná az általános és a középiskolai tanárok képzését, és visszahoznák a rendszerbe az osztatlan képzést. Az általános iskolai tanári szak négyéves lenne egy év gyakorlattal, az itt végzettek a nyolcadik osztályig taníthatnának, valamint a szakiskolák 9-10. évfolyamán. A középiskolai tanári szakon diplomázók öt évet töltenének az egyetemen, majd ugyancsak egy év gyakorlattal zárhatnák le tanulmányaikat. Az alsós tanítóknak szintén külön képzése lesz. Az egyéves gyakorlati idő bevezetését a legtöbben üdvözlik, de az újra szétválasztott tanárképzést már többen bírálják.


Marekné, Hoffmann, Maruzsa
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Hoffmann Rózsa bemutatta a sajtó képviselőinek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnökét, Marekné Pintér Arankát is. Január 1-jétől a központnak mintegy másfél százezer munkavállalója lesz. A döntést még a kormánypárti oktatáspolitikusok is erős kétellyel szemlélik. „Akkora munkaszervezet, mint ami itt létrejön, nem volt évtizedek óta Magyarországon. Több ezer fős – megyei, járási – apparátus, 160 ezer fős alkalmazotti létszám, 7-800 milliárdos költségvetés – ilyen számokkal írható le a leendő közoktatás. A MÁV-nak 35-38 ezer fő munkavállalója van, ez tehát négy MÁV-nyi szervezet” – mondta lapunknak korábban a felállítandó gigahivatalról Pokorni Zoltán, aki azt is megjegyezte, ennek sikeres vagy kudarcos kialakítása, működése akár el is döntheti a 2014-es választást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik