Belföld

Matolcsyék vitatkoztak az IMF-ügyről

Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (matolcsy györgy, )
Matolcsy-Gyorgy(960x640).jpg (matolcsy györgy, )

Magyarországnak jó megállapodást kell kötnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - állapította meg Varga Mihály tárca nélküli miniszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Csaba László közgazdász szombaton a tizenegyedik kötcsei találkozón.

A zárt rendezvény délelőtti programjáról Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter számolt be az MTI-nek. A tárcavezető azt mondta, Varga Mihály, Matolcsy György és Csaba László között izgalmas beszélgetés, vita alakult ki. Nagyon különböző értékelést adtak például az IMF szerepéről a gazdasági konszolidációban.

“Fontos dolog, hogy lehet IMF-hitel nélkül is élni, mert hogy ez a normális állapota egyébként minden országnak (…), de ha már megállapodást kötünk, akkor nekünk jó megállapodást kell kötnünk” – idézte fel a kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat Balog Zoltán. Az előadók szerint van rossz és van jó IMF-megállapodás, így most az előző kormánynak kellene előállnia és elmondania, pontosan milyet is kötött a valutaalappal, az valóban jó megállapodás volt-e, és amit “most próbálnak számon kérni a jelenlegi kormányon, azt annak idején ők hogy kezelték”.

Varga Mihály, Matolcsy György és Csaba László megerősítette, hogy Magyarország alapvetően biztonsági hitelre tart igényt.

A kötcsei találkozó délutáni programjában szerepel Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető félidős értékelése, Maruzsa Zoltán – aki az MTI korábbi információi szerint az új felsőoktatási helyettes államtitkár lehet – előadása a felsőoktatás és az értelmiség viszonyáról, Balog Zoltán beszéde a szegénység elleni stratégiákról, majd az utolsó két és fél órában Orbán Viktor felszólalása és a miniszterelnökkel való beszélgetés zárja a rendezvényt.

A kötcsei “pikniket” 2004 óta rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei településen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik