Belföld

Árvízi portrék a szegedi Városházán

A különleges, egyedi portrékat és a Városháza termeit vasárnap bárki megnézheti.

A reformkor és a szegedi 1879-es nagy árvíz árvíz során fontos szerepet játszó emberek különleges portéi kerültek a város letétjébe.

Vedres István, Pulz Lajos és Lechner Lajos restaurált, különleges és egyedi portréi valamikor adományként kerültek a Móra Ferenc Múzeumba vagy a város megrendelésére készültek -mondta el a múzeum főrestaurátora.

A közgyűjtemény egykori igazgatója, Trogmayer Ottó még a kilencvenes évek közepén hagyta jóvá, majd Zombori István folytatta azt a munkát, hogy a múzeumi raktárak helyett az eredeti helyükön mutassák be a festményeket. Az évek során így több tucatnyi alkotást került a város letétjébe, és a múzeum vezetése ezt a törekvést fejezte be a képgaléria teljessé tételével – ismertette a főrestaurátor.

A képek a városháza Tisza Lajosról és Lechner Lajosról elnevezett bizottsági termét díszítik. A katonai parancsnokként az árvízi védekezést 1879-ben Szegeden irányító Pulz Lajos portréját Füleki József festette 1892-ben, a város újjáépítésének terveit elkészítő Lechner Lajost pedig Hodina István 1883-ban.

Szeged egykori építészének, Vedres Istvánnak armását korábban Vastagh Sándor János 1832-es alkotásának tulajdonították. A restauráláskor azonban kiderült, hogy a portré több mint egy évtizeddel korábbi, így a híres Vastagh művész-dinasztia eddig ismeretlen tagja, Vastag János festette.

A képeket a Kulturális Örökség Napja alkalmából vasárnap a nagyközönség is láthatja, amikor kinyílnak előttük a Városháza bizottsági termei, a polgármesteri dolgozószoba, az óratorony, és a díszterem is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik