Belföld

Jól állunk önkéntes katonákban

honvédség (honvés, katona, )
honvédség (honvés, katona, )

Már közel négyezren szolgálnak tartalékosként, ám az érdeklődés továbbra is komoly.

Összesen 1200-1500 önkéntes tartalékos katona tesz esküt szeptemberben – mondta Benkő Tibor vezérkari főnök. Az év elején az önkéntes műveleti tartalékos állomány feltöltése érdekében elsősorban a volt katonák és a rendvédelmi állomány felé fordultak, majd nyáron elkezdték az aktívabb toborzást a felsőoktatásban tanulók között is. Az érdeklődés nagy, az első időszakban megközelítőleg háromezren regisztrálták magukat a műveleti tartalékos kategóriába.

Az önkéntes tartalékos állományba jelentkező férfiak fizikai állapotfelmérése – Fotó: MTI

Bővülhet a keret

A teljes keretet, nyolcezer főt, 2014-ig valószínűleg elérik, amihez – a toborzás mellett – költségvetési támogatásra van szükség. A keret túllépése akkor lehetséges, ha ezt az Országgyűlés engedélyezi és a költségvetés is támogatja.

A tartalékos rendszer fejlesztése most azért is különleges, mert a kedvezőtlen gazdasági körülmények között is elkülönített a tárca 1,2 milliárd forintot erre a célra. A következő évi költségvetésben az Országgyűlés a kormány javaslatára 2,1 milliárd forintot irányzott elő erre a célra.

A nőket is érdekli

Ma egy átlagos önkéntes műveleti tartalékos 47 éves, jó fizikai és pszichés állapotban van, illetve rendelkezik katonai alap- és szakismerettel. A szerződéssel rendelkező önkéntes műveleti tartalékosok mintegy 7 százaléka nő.

Az önkéntes műveleti tartalékosok számos feladatban vesznek részt: saját beosztásukból adódó feladataikon túl helyettesíthetik a tartósan távollévő (külszolgálaton) hivatásos, szerződéses állományt, ők maguk is részt vehetnek a missziós feladatok végrehajtásában, de aktív szerepet szánnak nekik a fiatalok honvédelmi nevelése terén is, 2013 januárjától pedig a Magyar Honvédséget tartalékosok képviselik majd a védelmi igazgatás helyi (járási) szintjén.

Itt megtudhatja, kik és hogyan állhatnak önkéntes katonának>>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik