Belföld

Tartalékos kisokos – avagy beálljunk-e a seregbe?

Pénteken esküt tesznek az első önkéntes műveleti tartalékos katonák. Ennek apropójából összeállítottunk egy kisokost megválaszolva a tartalékos szolgálattal kapcsolatban érkezett olvasói leveleket is, hátha akad még pár homályos pont.

Mindenhol óriás plakátokon hirdetik őket, de mégis kik azok az önkéntes tartalékos katonák?

Akik saját elhatározásból, önként lépnek be a Magyar Honvédségbe (MH). A szerződés megkötésétől és az eskütételtől fogva bármikor a MH rendelkezésére állnak, azaz behívhatóak tényleges katonai szolgálatra.

Minden tartalékosnak laktanyát kell őrizni?

Nem. Akik őrzés-védelmi feladatokat látnak el (pl. őrzik a honvédelmi objektumokat), azok a védelmi tartalékosok. Ők már tavaly szolgálatba álltak. Azok viszont, akik csak most tesznek esküt, ők már műveleti tartalékosok.

OK, de mi a különbség a védelmi és a műveleti tartalékosok között?

Az önkéntes védelmi tartalékosok – egy HM tulajdonú gazdasági társaság, a HM Ei Zrt. alkalmazottjaiként – területvédelmi feladatokat látnak el. Békében a honvédelmi objektumok őrzésvédelme a dolguk, de katasztrófavédelmi feladatok is hárulnak rájuk.

Egy kis videó róluk, hogy képbe kerülj velük:

Az önkéntes műveleti tartalékosok pedig hazai és külföldi műveletekben működnek majd közre, illetve feladatok időszakos átvételével időnként tehermentesítik a MH állandó állományát. Sőt speciális szaktudást igénylő feladatokat is ellátnak majd.

Jelentkezhetek most még védelmi tartalékosnak?

Már nincs sok esély arra, hogy oda bekerülj, a védelmi tartalékos állományt ugyanis már 2011-ben feltöltötték. Most már a műveleti tartalékos állományba várják a jelentkezőket.

Eddig is voltak tartalékosaink?

Igen, bár nem olyan szép számban, mint most: 2010-ben összesen 17 (!) tartalékos katona volt. Simicskó államtitkár úr tudja mindannyiuk nevét, tiszteletből megjegyezte.

Azt mondd meg, hogy miért legyek tartalékos?!

Mert szereted a hazádat. Mert érdekel a katonaság. Mert lecsúsztál a sorkatonaságról. Mert voltál sorkatona, és ott annyira megkedvelted a katonaságot, hogy újra visszatérnél a seregbe. Mert szerződéses katona szerettél volna lenni, csak lecsúsztál róla. Mert most jöttél rá (“hála” az Angyalbőrben c. tévésorozat folyamatos ismétléseinek), hogy neked találták ki a katonai pályát. Mert a honvédségtől kivált, volt szolgálati nyugdíjas vagy, és csábít a szolgálati járandóságra eső SZJA mentesség. Mert jól jönne neked évente a minimálbér fele.

Bölcsészszakot végeztem, sosem ment a kötélmászás, de imádom az akciófilmeket. Lehet belőlem tartalékos?

Nem baj, ha civil vagy. A civileket is várja a honvédség. Minden jelentkezőnek igyekeznek megtalálni azt a tartalékos katonai beosztást, ami számára leginkább testhezálló, illetve amiben hasznos tud lenni a honvédelem érdekében.

Ha nem tudok 2 perc alatt 51 darab fekvőtámaszt lenyomni, mint az államtitkár úr, attól még lehetek tartalékos?

Hogyne! A fizikai alkalmasság-vizsgálaton valamennyi feladat esetében az elért eredményt (időt, darabszámot) nemek és korcsoport szerint változó pontrendszerrel értékelik. Senki sem fog megbukni egy fekvőtámasz-, vagy egy felüléses „vizsgán”!

Hol jelentkezhetek tartalékosnak?

Jelentkezhetsz személyesen a megyeszékhelyeken található katonai igazgatási központokban, a toborzó és érdekvédelmi központokban, a katonai igazgatási és érdekvédelmi irodákban. Ám neten is elintézheted a „papírmunkát”: tölts ki a Hadkiegészítés honlapjáról kinyomtatott regisztrációs lapot, majd küldd el a katonai igazgatási szervnek.

Mi történik akkor, ha már regisztráltam, de meggondoltam magam, és mégsem akarok tartalékos katona lenni. Akkor is még bármikor behívhatnak?

Nem. A regisztráció csupán a szerződéskötésre vonatkozó érdeklődés kinyilvánítása. Semmiféle kötelezettségvállalással nem jár.

OK, jelentkeztem, de mi a következő lépés? Mikor mehetek a gátakra?

Egyelőre még nem, hiszen nemhogy a szerződéskötésen, de még az alkalmassági vizsgálatokon sem estél át.

Hova kell mennem, és mikor?

Légy türelemmel, levélben majd kiértesítek. A jelentkezőket folyamatosan hívják be az alkalmassági vizsgálatokra.

Milyen vizsgálatok várnak rám?

Egészségügyi, fizikai és pszichikai alkalmassági vizsgálat.

Jó, de mégis milyen jellegűek az orvosi vizsgálatok?

Vér-, vizelet és drogvizsgálat vár rád. Ellenőrzik a vérképedet, a vérsüllyedést, a máj és a vesefunkcióit. Lesz még EKG-vizsgálat is, valamint hallás-, és légzésfunkciós vizsgálat.

A fizikai teszt során futnom is kell?

Nem, futás az nincs, csupán 1600 méteres menetgyakorlat (nem futás, hanem gyors menetelés egy futópályán!) teszten kell részt venned, ahol igencsak számít az időeredmény. Ezenkívül felüléseket és fekvőtámaszokat kell csinálnod 2-2 perc alatt. Nincs meghatározott darabszám, annyit csinálj, amennyit tudsz. Az elért eredményeidet pedig pontozni fogják egy fix pontrendszer alapján.

A pszicho-teszten meg mi lesz? Memória-gyakorlat?

A pszichikai alkalmassági vizsgálaton intelligencia és személyiség tesztet kell kitöltened, majd pedig egy műszeres vizsgálaton veszel részt. Ezt követi a pszichológussal való személyes beszélgetés.

Ő dönti el, hogy milyen feladatot kapok a seregben?

Nem. Összegzik majd valamennyi vizsgálatod eredményét, s az alapján javasolnak neked feladatot/feladatokat.

Eddig már sokat elküldtek a vizsgálatokról?

Január eleje óta összesen 270-en estek át az alkalmassági vizsgálatokon. Közülük nyolcan bizonyultak alkalmatlannak, elsősorban pszichológiai okokból, de volt olyan, akit krónikus betegség (pl. magas vérnyomás), illetve alkoholproblémák miatt utasítottak el.

Hányan jelentkeztek eddig tartalékosnak?

Tavaly feltöltötték a védelmi tartalékos állományt, ők 2 ezer főt jelentenek. Önkéntes műveleti tartalékosnak eddig, január 1-je óta csaknem 4 ezren jelentkeztek.

Mégis mennyi tartalékosra van szüksége a honvédségnek?

Az a cél, hogy 2014-re 8 ezer tartalékosunk legyen.

Beszéltél valami juttatásról is. Mi az?

Az önkéntes műveleti tartalékos katona évente – a mindenkori minimálbér 50 százalékának megfelelő összegű – rendelkezésre állási díjat kap.

Nem fog dühöngeni a főnököm, ha hirtelen a gátakra hívnak segíteni?

Nem fog, mivel őt is kárpótolják. Amíg te kiképzésen vagy bevetésen leszel, azaz kiesel a munkahelyedről (de a haza érdekét szolgálod!), a főnök is számíthat kompenzációra.  Az állam a KSH adatai alapján számított átlagkeresettel kompenzálja a munkaadódat.

Tartalékosként külföldi misszióban is dolgozhatok?

Igen, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságán azt mondták, hogy elméletileg nincs annak akadálya, ha egy civil tartalékos missziós szolgálatba akar menni. Szóval nyitva áll előtted a lehetőség. Mindenesetre szigorúbb egészségügyi felmérésen kell majd átesned.

Lehet még belőlem szerződéses vagy hivatásos katona?

Igen, a rendszer átjárható. A fizikai állapotod, a képességeid, az esetleges katonai múltad, valamint az iskolai végzettséged mindenképpen sokat nyom a latba.

Még egy utolsó kérdés: mennyi időre vethetnek be tartalékosként?

A kiképzés időtartamán túl 3 évente 6 hónapra.

Olvasói sztorik