Belföld
zöldés-gyümölcs (zöldség, gyümölcs, )

A gyümölcsárusokat is ellenőrizte az adóhatóság a Dél-Alföldön

24.hu
24.hu

2012. 09. 12. 11:00

A nyári hónapokban a dél-alföldi régióban csaknem száz elárusítóhelyen ellenőrizték a gyümölcsárusítás szabályszerűségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai.

Jegyinák Attila, a hivatal regionális sajtóreferense elmondta: a nyári időszakban az utak mentén, valamint a piacokon sok helyen árusítanak szezonális gyümölcsöket: őszibarackot, dinnyét, csemegekukoricát. Az ellenőrök fokozottan vizsgálták ezen árusítóhelyeken a nyugtaadási, valamint a foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségének teljesítését. A hatóság célja az volt, hogy ellenőrzéseivel kiszűrje az adószám nélküli feketekereskedőket, valamint a folyamatos ellenőrzésekkel biztosítsa a jogszabályok betartását.

2012 júliusában és augusztusában mintegy száz elárusítóhelyet vizsgáltak meg a revizorok. Általános tapasztalat, hogy a szezonális árusok többsége őstermelőként, illetve kisebb arányban egyéni vállalkozóként, gazdasági társaságként folytatja a kereskedést.

A vizsgálatok során egy esetben tapasztalták azt az adóellenőrök, hogy az árus őstermelői, illetve vállalkozói engedély nélkül, azaz “feketén” végezte tevékenységét. Az adószám kiváltása nélkül végzett tevékenységért akár 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhatóság.

Az ellenőrök a próbavásárlások csaknem felében a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását, valamint három esetben az alkalmazottak bejelentés nélküli foglalkoztatását állapították meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.