Belföld

Új veszélyek a röghöz kötésben

szegedi egyetemisták (egyetem, felsőoktatás)
szegedi egyetemisták (egyetem, felsőoktatás)

A hallgatói szerződésben megbúvik egy újabb aggályos pont: annak is fizetnie kell, aki fél év után abbahagyja az egyetemet, hacsak annyit nem dolgozik itthon, mint amennyit a végzetteknek kell.

A diplomások röghöz kötésének elvét már sokan bírálták korábban is, viszont a tanévkezdet előtti utolsó pillanatban megjelent hallgatói szerződés szövege újabb csapdákat állít a fiatalok elé – állítják az oktatási hálózatok. A szerződés 2. c. pontja ugyanis a képzési költség 50 százalékának visszafizetésére kötelezi azokat a diákokat is, akik a képzést abbahagyják, illetve meghatározott időn belül nem szereznek diplomát.

A Hálózat a Tanszabadságért (HAT), a Hallgatói Hálózat (HaHa) és az Oktatói Hálózat (OHa) közleményben emlékeztet, hogy a szabályozás szerint két esetben mentesülhet a tanulmányait abbahagyó diák az ösztöndíj visszafizetése alól. Egyfelől bizonyos tételesen felsorolt objektív körülmények (szülés, betegség, baleset) fennállása esetén, másfelől ha megfelelő ideig Magyarországon létesít munkaviszonyt. A szervezetek szerint az előírt munkaviszony időtartama azonban nem a ténylegesen elvégzett félévek számához, hanem az adott képzés teljes idejéhez igazodik, annak kétszerese. Így az orvosi egyetemet egy félév után abbahagyó hallgatónak vagy 12 éves magyar munkaviszonyt kell felmutatnia, vagy félmillió forintot vissza kell fizetnie az államkasszába.

Az a körülmény, hogy az anyagi vagy tanulmányi nehézségek miatt félbehagyott képzés is tetemes anyagi terhet róhat a hallgatóra, sokakat elriaszthat attól, hogy főiskolára vagy egyetemre jelentkezzen, és ez még tovább csökkenti az esélyegyenlőséget és a társadalmi mobilitást – olvasható a közleményben.

„Elfogadhatatlannak tartjuk azt is, hogy a hallgatónak egy olyan szerződést kell aláírnia, amely nem jelöli meg, hogy mikor esedékes a visszafizetés, illetve hogy milyen időszakon belül kell az előírt hazai munkaviszonyt teljesíteni” – írják az oktatási hálózatok, amelyek közösen kéri az alapvető jogok biztosát, hogy a hallgatói szerződést az itt leírtak szempontjából is vizsgálja meg.

Az alapvető jogok biztosa szeptember elején ismét kérte az Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja meg a felsőoktatási ösztöndíjszerződések alkotmányosságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik