Belföld

Iskolaköpeny: egyszerű gumicsont

iskolatáska (iskolás)
iskolatáska (iskolás)

Hoffmann Rózsa ezúttal úgy nyilatkozott, nincs napirenden az iskolaköpeny kérdése. Helyettese néhány napja azt mondta, örül a köpenytémának, mert így legalább nem a lényegi dolgokról van szó.

Néhány hónapon belül fenekestül fordul fel az oktatási rendszer. A fenntartás mindenütt állami kézbe kerül (ahol nem, ott különalkuk kérdése lesz az állami támogatás), bevezetik a „mindenkinek ugyanakkor, ugyanazt tanítjuk” egyentantervet (miközben már iskolába lépéskor 4-5 évnyi különbség lehet a gyerekek intellektuális-mentális-fizikai állapotában), megnő a pedagógusok munkaterhelése, visszaáll a tanfelügyelet (cserébe talán kicsit több pénz kapnak a tanárok), 16 éves kortól kitehető a gyerek a rendszerből és sorolhatnánk még a változásokat a szakképzés lebutításától az érettségi megszorításáig.

Egy ilyen oktatáspolitikai cunami közben néhány hete mégis az iskolaköpeny témája került a közbeszéd középpontjába.

Gloviczki Zoltán nagyon örül, hogy elterelődött a figyelem arról, ténylegesen mi zajlik az oktatásban – ezt az InfoRádiónak nyilatkozta a közoktatási helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy ennek ő nagyon örül. Nehezen értelmezhető, hogy miért örül annak, ha nem az ő általa is irányított – 1,3 millió gyereket, azok családjait és az egész ország jövőjét érintő – reformról beszélnek az emberek, mindenestre leszögezte, hogy nem történt semmilyen hivatalos lépés az oktatási államtitkárságnál az iskolaköpeny bevezetéséről. Sőt, azt is hozzátette, „ez a fajta bevezetés amúgy is abszurd gondolat Magyarországon”. Gloviczki egyébként úgy látja, hogy még a közvélemény-kutatás sem lenne releváns e témában. Azaz Hoffmann helyettese közvetve elismerte, hogy az egész kérdés csak egy figyelemelterelő gumicsont.


Fotó: MTI / Pintér Márta

A főnöke augusztus végén beszélt először – újságírói kérdésre – a kötelező iskolaköpeny lehetőségéről. Hoffmann Rózsa azt mondta, az egyenruha vagy az iskolaköpeny nagyon sok előnnyel jár. Azt az óriási különbséget, ami a gyerekek között van öltözködésben, a köpeny “áldásos módon eltakarja”. Emellett magyar munkavállalók kapcsolódhatnának be közbeszerzés útján a köpenyek, egyenruhák megvarrásába. Az erről szóló intézkedés előtt mindenesetre közvélemény-kutatást tartanának a témában – mondta az oktatási államtitkár.

Kedd reggel a TV2 Mokka című műsorában újra előkerült a kérdés. Hoffmann azt mondta, jelenleg nincs napirenden az iskolaköpeny kérdése, néhány hónap múlva foglalkoznak majd érdemben vele. Hozzátette: korábban nem ő vetette fel az iskolaköpeny lehetőségét, hanem egy újságírói kérdésre válaszolt. Nem titkolta ugyanakkor a személyes véleményét, azt, hogy ő formaruhapárti, de ezt nem úgy értelmezi, hogy az egész országban mindenhol egyforma köpenyt hordjanak a diákok – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik