Belföld

Nem büntethető az asszonyverés

asszonyverés (erőszak, )
asszonyverés (erőszak, )

Felmérések szerint egy nő a harmincötödik pofon után kezd segítséget keresni. Van, aki akkor sem és van, aki persze akkor szembesül vele, hogy nem kap elég segítséget. 106 ezren írták alá, mégis hajnalban, voltaképpen a nyilvánosság kizárásával, tárgyalta az Országgyűlés azt a népi kezdeményezést, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családi belüli erőszaknak.

Halász Pálma szerint a családon belüli erőszak szabályozása rossz. a2009-es távoltartási törvény kevés. A kétgyerekes anyuka ezért úgy döntött, kezdeményezi a vpnatkozó jogszabályok megváltoztatását. Aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a családon belüli erőszak önálló törvényi kategória és ezzel büntethető legyen. Halász Pálma mellett kampányolt Andy Vajna és Palácsik Tímea is. Sikerült több mint százezer aláírást összegyűjteni. Most azonban – az LMP és a civil szervezetek tiltakozása ellenére – az éjszakai órákban vette napirendjére az Országgyűlés a népi kezdeményezést.

A Barátok közt után

Este fél tízkor kezdtek neki a képviselők a téma tárgyalásának. A Hír24 tudósítója már a parlamenti személyzetet is meglepte, amikor be akart jutni az ország házába. Most akar bemenni, amikor már mindenki elment!? – kérdezte az álmos egyenruhás. Az ülésteremben közel két tucat ellenzéki képviselő nézett farkasszemet hat kormánypártival. A Fidesz-KDNP ismeretlenjeit erősítette Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, de igazán csak a telefonjával volt elfoglalva. Ő egyébként a vita hevében egyszercsak felált és csendben távozott.

Az ellenzéki pártok közül, úgy tűnt, mindenki komolyan veszi a több mint százezer aláírással megtámogatott népi kezdeményezést. A Jobbik Gaudi-Nagy Tamást, az MSZP Lendvai Ildikót és Bárándy Gergelyt küldte csatába. Miközben főnöke a parlament előtt éhezett, Vadai Ágnes (DK) állta a sarat odabent. Az LMP három hölgyet parancsolt az éjszakai ülésre. Ertsey Katalin, Szabó Tímea, és Szabó Rebeka keményen sorozta az elárvult hat kormánypárti képviselőt. Ugyan csendben, de Schiffer András és Dorosz Dávid is fontosnak tartotta, hogy a késői órán is ott legyen a parlamentben.

Bizottság: NEM

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén nem támogatta a népi kezdeményezést. Arra is nemet mondtak a kormánypárti képviselők, hogy Halász Pálma (a kezdeményező civil) e késői órában felszólalhasson a parlamentben. Ennek ellenére az anyuka, aki maga is érintett a családon belüli erőszakban, élénk figyelemmel követte a “vitát” a T.  Házban. Pedig korábban a fideszes Varga István azt mondta: a népi kezdeményezés szervezői nem tudták, minek az élére álltak, ugyanis a Btk. jelenleg is bünteti a családon belüli erőszakot. Most pedig azzal fejelte meg eddigi álláspontját, hogy a nők legfontosabb dolga a gyereknevelés.

A Tisztelt Ház

Karvalics Ottó (KDNP) sem fogta vissza magát, amikor úgy fogalmazott: “Tessék példát mutatni a normális családból, és akkor utána majd lehet a nőknek érvényesülni.” Persze ő sem felejti az elmúlt nyolc évet, hiszen arról beszél, hogy a sok családon belüli erőszak oka a liberális oktatás. De most az új közoktatási törvény mindent rendbe tesz. Hogy mi az igazi baj a népi kezdeményezéssel és az ezt támogató LMP-s nőkkel, azt Szávay István (Jobbik) fogalmazta meg a legegyenesebben: “Az emancipációs mozgalmak mindig is átcsaptak abba, hogy az egyenlőség iránti vágy átment férfigyűlöletbe.” A legfényesebb gyöngyszem a fideszes Varga Istváné, aki szerint “a büntető törvénykönyv nem mindenható. A rossz házasságokon belüli bűncselekményeket külön tényállással nem akadályozhatjuk meg. Talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnék egymást és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”.

Fogalmuk sincs róla

Persze a féltucat kormánypárti képviselő alapérve, továbbra is az volt, hogy a Btk. már szabályozza a családon belüli erőszakot. Az aláírásgyűjtést kezdeményező Halász Pálma szerint „aki ilyet mond, az a Btk.-ban csak a fizikai atrocitásokra vonatkozóan gondolkodik. De a családon belüli erőszak nemcsak fizikai formában jelenik meg. Az már egy stáció. Ezt egy nagyon hosszú lelki terror előzi meg, ami fokozódik gazdasági zsarolással, gazdasági függőségben tartással.”

A kétgyermekes anyuka korábban a Hír24-nek úgy fogalmazott: „Romániában ezt a törvény az államfő március nyolcadikán “ajándékba adta” a nőknek, mert azt mondta, hogy “aki virággal nem közeledik a nőhöz, az más, durva atrocitással ne közeledjen, szankció nélkül”. Itthon ez magánügy. Besöpörjük a szőnyeg alá, és spongyát rá. Az asszony verve, a pénz számolva – ez a szokás. Nálunk, ha valaki segítséget kér, annak azt mondják, oldja meg, magánügy. Biztos a nő a hibás. Miért ment hozzá, miért szült gyereket. Ha ugyanilyen típusú, idegenek közötti bűncselekményről van szó, ami az utcán történik, eszébe se jut senkinek, egy rendőrnek se megkérdőjelezni, hogy maga miért azon az úton ment, nem mehetett volna egy másikon, és akkor nem így történik. Miért így fordította a fejét, miért ott vitte a pénztárcáját. Itt viszont megfordul az egész. Ez az egyetlen bűncselekmény típus, ahol nem az elkövetőt, hanem az áldozatot kezdik hibáztatni, törvény nem lévén. Amikor elkezdtem jogi tanulmányaimat rájöttem, hogy ha nincs törvény, nincs bűncselekmény. Ha nincs bűncselekmény, nincs büntethetőség, mindent szabad, ami nem tilos. Zavarosban halászunk. Definiálatlan a történet. Szó szerint mondom: fogalmuk sincs róla.”

Eldugták

A Lehet Más a Politika már korábban közölte, mélységesen elítéli, hogy a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállását kezdeményező több mint százezer állampolgár országos népi kezdeményezését az Országgyűlés keddre virradóra akarja megtárgyalni. A Szabó Tímea szerint a családon belüli erőszak Magyarországon legalább egymillió nőt és hozzájuk tartozó gyermeket érint, mégis elhallgatás és tagadás veszi körül. Nagyjából erről beszélt Vadai Ágnes DK-s képviselő és Gaudi Nagy Tamás a jobbik éjszakázója is. Ahogyan Lendvai Ildikó is. Az egyetlen bizonytalan a felszólalók közül a szintén szocialista Bárándy Gergely volt. Ha jól értettük, akkor a képviselő percekig ismételgette, hogy ő képtelen az igényeknek megfelelő jogszabályt akotni.

Évente 70 halál

A PATENT egyesület szerint Magyarországon évente mintegy 70 nőt öl meg partnere vagy volt partnere. Az összes emberölés 39 százalékát teszik ki a családi kapcsolaton belül elkövetett gyilkosságok. Ez azonban nem egy elkerülhetetlen, megelőzhetetlen tragédia. A családon belüli erőszak halálos áldozatainak száma Magyarországon körülbelül háromszor magasabb, mint bárhol a demokratikus világban.

Ha Magyarországon úgy működne a családon belüli erőszakkal szembeni fellépés a jogszabályok és a jogalkalmazás szintjén, mint az Egyesült Államokban, akkor Magyarországon évente 40 nőt ölne meg a partnere a jelenlegi 72 helyett. Ha a megelőzés és a beavatkozás elérné nálunk a spanyolországi szintet, akkor 15 család gyászolna a jelenlegi 72 helyett évente, ha pedig a németországit, akkor 18. A szervezet megdöbbentőnek tartja, hogy a magyar parlament házelnöke, a magyar jogalkotás főszereplői számára ez a különbség, a mellékes ügyekre szánt órában letudható.

Döntés kedden

Az éjszakai vita után a képviselők később szavaznak a népi kezdeményezésről. Az alkotmányügyi bizottság hétfői elutasítása és a hat kormánypárti képviselő éjszakai aktivitása után nem kérdés, hogy a kormánypártok nem támogatják, hogy a családon belüli erőszak, önálló törvényi kategória és így büntethető legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik